Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

28. 06. 2024. 11:20 0

Imovina vam je oštećena tuđom krivicom: Možete li da računate na nadoknadu štete?

Požar koji je pre nekoliko dana izbio u kafiću "Prajm" u Ulici Maršala Tolbuhina na Novom Beogradu, zahvatio je stanove u zgradi, kao i parkirane automobile. Niko nije povređen, ali je pričinjena velika materijalna šteta. Ko će moći da računa na naknadu štete u ovom slučaju i kako se ona ostvaruje, objašnjavaju sagovornici N1.

- U slučaju požara na Novom Beogradu, na naknadu štete od osiguravajućih društava mogu da računaju samo oni koji su svoje stanove osigurali polisom osiguranja od konkretnog rizika - požara. I ovde je isto kao i kod svih drugih šteta koje neko može da pretrpi na svojoj imovini (nekretnina, usevi, automobil...) ili zdravlju - ako ste se osigurali od konkretnog rizika, samim tim prebacili obavezu na osiguravajuće društvo da vam štetu nadoknadi i taj rizik se dogodi, šteta će biti nadoknađena. U suprotnom, ostaje vam pomoć prijatelja i rodbine ili humanitarna pomoć - kaže za portal N1 Zoran Ćirić iz Udruženja osiguravača Srbije.

Kako navodi, u konkretnom slučaju, stanari čiji su stanovi izgoreli, mogu još da računaju i na polisu osiguranja od odgovornosti prema trećim licima, ali ako vlasnik izgorelog kafića poseduje tu polisu.

- U toj situaciji, štetu će nadoknaditi to osiguravajuće društvo. Ako ne postoji takva polisa, ostaje pomoć prijatelja ili države, eventualno da se naknada štete zahteva preko suda - naveo je on.

Procedura za naknadu štete

Prema rečima Zorana Ćirića, procedura je jednostavna - treba što pre zvati društvo čiju polisu posedujete sa zahtevom da procenitelj izađe na teren i proceni štetu.

- Do tada, poželjno je da sami napravite što više fotografija, jer bi to moglo da ubrza i olakša proceduru. U ovakvim slučajevima, procenitelji izlaze na teren u najkraćem mogućem roku i šteta se isplaćuje što je pre moguće, da bi se izbegla dodatna humanitarna katastrofa - objašnjava sagovornik N1.

Da na isplatu štete mogu da računaju svi koji pre ovog događaja kod neke osiguravajuće kuće kupili polisu osiguranja stana i čija polisa i dalje važi, a požar spada u osnovne rizike, navodi i osnivač i glavna urednica portala Sve o osiguranju Lela Saković.

- S obzirom na to da osiguranje pokriva one štete koje nisu bile očekivane (izvesne), i za koje nismo sami krivi, ove polise trebalo bi da pokriju štetu nastalu u stanovima usled požara u prizemlju zgrade - istakla je ona za N1.

Kako je objasnila, da bi se šteta naplatila - potrebno je najpre podneti osiguravajućoj kući odštetni zahtev sa kompletnom dokumentacijom.

- Rok za odgovor je 14 dana. Najbolje je najpre se obratiti svom agentu osiguranja bilo da je reč o posredniku/zastupniku ili osiguravajućoj kući direktno, a zatim postupiti po instrukcijama - navodi sagovornica portala N1.

Osiguranje stana koje obuhvata rizik od požara košta u proseku evro po kvadratu na godišnjem nivou, a plaća se mesečno. To bi značilo da je osiguranje stana od 60 kvadrata oko 60 evra godišnje, ili oko 5 evra mesečno, navodi Saković.

Da li postoji obaveza države, grada, opštine...

Ćirić objašnjava da država, grad ili opština nemaju nikakvu zakonsku obavezu da nadoknađuju štetu niti je to njihov zadatak.

- Država može, što i radi, da obezbedi neku vrstu humanitarne pomoći ugroženim porodicama. Ali, nije njen zadatak da isplaćuje štetu, već to rade osiguravajuća društva. Zbog toga apel svima da svoje stanove stanove/kuće zaštite polisom osiguranja. Da bi se stan zaštitio od požara, grada, udara groma i oluje, treba izdvojiti oko 1 evro po kvadratu na godišnjem nivou - istakao je Ćirić.

Naknada štete sudskim putem

U slučaju da vam je požar koji niste izazvali uništio ili oštetio stan, a niste osigurali svoju nepokretnost, imate mogućnost da tužite onoga za kojeg se utvrdi u sudskom postupku da je kriv. U toku krivičnog postupka pred sudom, utvrđuje se ko je kriv za izazivanje požara, pojašnjava za N1 advokat Marija Kovačević.

Kako je precizirala, to što je neko okrivljen optužnim aktom ne mora da znači da će biti oglašen krivim, ali svakako od podizanja optužnice pa na dalje sve oštećene strane mogu podneti imovinsko-pravni zahtev u samom krivičnom postupku za naknadu štete.

- Tek po završetku krivičnog postupka i pravosnažnosti presude u kojoj je jasno ko je kriv za izazivanje požara može se dobiti pravo na naknadu štete. Druga varijanta je da se nakon krivičnog postupka gde se zna ko je kriv za izazivanje požara, pokrene parnični postupak za naknadu štete - navela je ona.

Iznos naknade štete koju ste pretrpeli, kako dodaje, ne može se paušalno odrediti niti tražiti, već je potrebno da se izveštači od strane veštaka odgovarajuće struke.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Mačka programira

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati