Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

26. 06. 2024. 10:24 0

Završeno veliko testiranje četvorodnevne radne nedelje u Nemačkoj: Ovo je zaključak

Poznat je ishod ovogodišnjeg višemesečnog testiranja četvorodnevne radne nedelje u 45 nemačkih kompanija s različitom delatnošću.

Neki od privrednih subjekata koji su testirali četvorodnevnu radnu nedelju su kompanija za čišćenje tepiha, građevinska kompanija i marketinška agencija. Ovo je bilo najveće testiranje četvorodnevne radne sedmice u Nemačkoj do sada. Od samih kompanija je zavisilo kako će skratiti radno vreme. Neke su primenile klasičan model koji podrazumeva da je petak slobodan za sve, dok su neke druge kompanije omogućile petodnevni rad, s tim da je svaka peta sedmica bila potpuno slobodna.

Kako je sve to funkcionisalo u proteklih nekoliko meseci?

Turistička kompanija Kootstra Schiffsreisen iz Minstera je svoje radnike podelila u dve grupe. Jedna grupa su bili oni koji su slobodne dane imali ponedeljkom, a druga grupa su bili oni koji su slobodne dane imali petkom. Kancelarija je tada bila znatno praznija. Osim toga, morali su da skrate vreme rezervisano za telefonske razgovore kako bi bili produktivniji. Generalni direktor spomenute kompanije Julijus Graler je izjavio da je bilo uspona i padova. Od početka je uveren da je potrebno skratiti radno vreme i zbog toga je njegova kompanija i učestvovala u ovom testu. Međutim, tvrdi da je četvorodnevna radna nedelja u pojedinim aspektima negativno uticala na radnike.- Doprinela je da radnici budu pod stresom jer je mnogo posla ostajalo nakon njihovog slobodnog dana - ukazao je on.

Upitan da li se na kraju ipak isplatilo, Graler je jasno odgovorio.

- Vidi se da se ljudi osećaju malo odmornije, da nemaju problem sa skraćenim radnim vremenom i poslom koji treba da urade - rekao je on.

Radnici više nisu imali prekovremeni rad, produktivnost je ostala ista, a reakcije klijenata su pozitivne. Prema Gralerovim rečima, 80 odsto zaposlenih četvorodnevnu radnu nedelju ocenjuje kao pozitivnu. Čak i ako to za njega kao nadređenog znači dodatni posao, želi da nastavi s četvorodnevnom radnom nedeljom nakon testiranja.

Radnici žele fleksibilnije radno vreme

Julija Bakman s Univerziteta u Minsteru se osvrnula na rezultate istraživanja. Naglasila je da stvari ne idu glatko svuda kao što je to slučaj u kompaniji Kootstra. Napomenula je da je važna perspektiva zaposlenih.

- Mnogi od njih četvorodnevnu radnu sedmicu vide kao pozitivnu, ali su drugi i dalje skeptični. Mnogi zaposleni žele fleksibilno radno vreme, ali ne nužno raspoređeno na četiri radna dana - navela je Bakman.Prilika u borbi protiv nedostatka kvalifikovanih radnika

Bakman je naglasila da je nekim kompanijama bilo veoma teško da skrate radno vreme. No, postojala je i velika prednost.

- Kada su kompanije objavljivale konkurs za posao, broj prijava je značajno porastao - kazala je ona.

Nedostatak kvalifikovanih radnika je bio razlog zašto su mnoge kompanije učestvovale u testiranju četvorodnevne radne nedelje. Bakman smatra da je potrebno biti umereni optimista. Četvorodnevna radna nedelja nije pogodna za svaku kompaniju, ali bi za mnoge mogla imati prednosti. Rezultati testiranja će u potpunosti biti ocenjeni na jesen, piše tagesschau.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Gde si komšo?

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati