Društvo i ekonomija

[ Izvor: Euronews Srbija ]

27. 06. 2024. 18:35 8

Bolnički račun i MINISTAR LONČAR: Kao, nije on to TAKO MISLIO...

Nakon što je ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio da bi pacijentima trebalo izdavati račune po završetku bolničkog lečenja, u javnosti su se pojavile kritike i nejasnoće u vezi sa tom inicijativom. Iz Ministarstva zdravlja za Euronews Srbija objašnjavaju da je izjava ministra Lončara pogrešno protumačena i da cilj nije nametanje računa pacijentima, već samo informisanje.

- Niti je reč o izdavanju računa, niti o naplati troškova, već o informaciji na koji način su iskorišćena sredstva koja se izdvajaju za zdravstveno osiguranje. To je obaveza države, odnosno Ministarstva zdravlja, da upozna građane sa načinom kako se raspolaže novcem koji izdvajaju od svojih plata - kažu u Ministarstvu zdravlja.

Da je u pitanju bilo samo informisanje, saglasni su i u Granskom sindikatu zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost". Ono sa čime se ne slažu je privatno lečenje koje građani plaćaju iz svog, umesto iz budžeta Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u koji svakog meseca uplaćuju od svoje plate. Doprinosi za zdravstveno osiguranje iznose 10,3 odsto bruto, odnosno 5,15 odsto na teret radnika i poslodavca.

- Tačno je to da recimo ja ili Vi za 35 godina izdvajanja zdravstvenog osiguranja ne potrošimo 30-40 odsto tog novca. Naravno da nemamo ništa protiv privatnog zdravstvenog osiguranja i privatnih klinika, ali ne iz džepa, ne dodatno, već od zdravstvenog osigiranja - kaže Zoran Ilić, predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost", a prenosi Euronews Srbija.

Iz Udruženja pacijenata stižu predlozi o duplim računima.

- Mi se slažemo da se pacijentima daju računi kada izlaze iz bolnice, samo bismo molili da se prave dupli računi i da se oni dostave lekarima i sestrama da oni vide da smo mi platili njihovo pre nego što smo došli u bolnicu, jer mi plaćamo srpsko zdravstvo - naveo je za Euronews Srbija Savo Pilipović iz Udruženja pacijenata obolelih od melanoma.

Oni koji nemaju novac za lečenje kod privatnika primorani su mesecima i godinama da čekaju na svoj termin u državnim ustanovama. Jedan od predloga je integracija privatnog i državnog sistema.

- Kao neko ko je hronični pacijent, ja idem i u privatno i u državno zdravstvo. Procena je da 40 odsto svog novca koje se potroše u srpskom zdravstvu na godišnjem nivou odu u privatne zdravstvene ustanove. Ukoliko ne budemo otvorili dijalog, ukoliko ne budemo razgovarali, ukoliko se ne pronađe kompromis, bojim se da će za 5 godina to biti 60 odsto - rekao je Pilipović.

Zbog sve veće razlike u cenama usluga, vremenu čekanja i uslovima lečenja, potrebe za reformama u zdravstvu sve su vidljivije i veće od najavljenog izdavanja računa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Mačka programira

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati