Društvo i ekonomija

D. Ljutić

24. 06. 2024. 07:00 9

SNS građani drugačiji od ostalih? Jesu, imaju MNOGO PARA

Opisujući ekonomske aspekte svoje vladavine, predsednik Aleksandar Vučić je u jednom nadahnutom nastupu rekao da Srbiji predstoji zlatno doba, dok je u drugom sličnom "obraćanju naciji“ konstatovao da nam toliko dobro ide da mu je neprijatno. Nije naveo od koga mu je to neprijatno, a narod nije spomenuo.

Partijski militarizam nalaže kontrolu nad ostacima državnih resursa, nad privatizacijom i investicijama, nad verom i ideologijom. Politika u Srbiji gubi privlačnost ukoliko se ukinu granice, poslovne barijere, privatizuju javna preduzeća, otvori i demonopolizuje tržište, denacionalizacijom isprave stare nepravde, racionalizuje vlasnička struktura i ojača srednji sloj, oslonac razvojne i političke stabilnosti.

Bivši ministar Nebojša Stefanović nedavno je ponovo postao tema javnosti, a povod je jedna fotografija s njegovog venčanja koja je objavljena na društvenim mrežama. Naime, pojavila se informacija da je venčanje održano u vili koja je nekada navodno pripadala poznatoj grčkoj političkoj porodici Micotakis, što je odmah zatim nametnulo pitanje da li je ona sad u Stefanovićevom vlasništvu ili ju je samo iznajmio. U oba slučaja važi odakle mu novac za to, s obzirom na ranija "skromna" primanja. Skoro jedna fotografija nije izazvala toliko interesovanja, kao ona s nedavnog venčanja bivšeg ministra. Objavio ju je na društvenim mrežama bivši portparol Ministarstva odbrane Petar Bošković.

Nadovezala se potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić. Ona je zahtevala od Agencije za sprečavanje korupcije da se obrati Vladi Grčke i traži spisak javnih funkcionera koji su od 2012. do danas kupili kuće i luksuzne apartmane na teritoriji Atine. I tako se opet pokrenu pitanje, kako predstavnici vlasti sa platama od 120 do 200 hiljada dinara mogu sebi da priušte komad garderobe od nekoliko hiljada evra, luksuzna putovanja i nekretnine. Doduše, većina njih navodi da je sve to nasledila od tetki, baba ili su to bili pokloni sa mladine strane.

Zoran Đorđević, doskorašnji v. d. direktora "Pošte Srbije", trenutno ne obavlja nijednu javnu funkciju, otkako ga je na toj funkciji 16. maja nasledio Zoran Anđelković. Đorđevićeva imovina, ipak, i dalje je javno dostupna, a u odnosu na prošlu godinu, ona je drastično uvećana. Đorđević je, u odnosu na prošlu godinu, bogatiji za još jednu nekretninu koju je nasledio, a u pitanju je, kako se navodi, porodična stambena zgrada od 170 kvadrata, koja se u imovinskoj karti navodi dva puta, a Đorđević je nasledio polovinu.

Formalno prvi čovek SNS i ministar odbrane Miloš Vučević prijavio je u novembru 2022. godine da mesečno zarađuje 124.650 dinara kao platu za poziciju ministra odbrane. Drugi izvor prihoda nije prijavio. Kupio je stanove od 86 kvadrata i 50 kvadrata, kao i garažu (15 kvadrata). Siniša Mali, za razliku od Vučevića, ima dve, a ne jednu platu. Na poziciji ministra i potpredsednika Vlade, mesečno zarađuje 129.000 dinara, a kao član Upravnog odbora Fonda za razvoj prihoduje 61.000 dinara. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović prijavila je da mesečno ostvaruje prihod od 121.000 dinara, koliko dobija u pomenutom ministarstvu. Od nekretnina ima kuću od 350 kvadrata i stan od 92 kvadrata, gde ima jednu polovinu u svom vlasništvu.

SNS je heterogena stranka koja se sastoji od prebega iz SRS i drugih stranaka (uključujući razočarane funkcionere DSS), ali i velikog broja javnih ličnosti poznatih po "patriotizmu". SNS sa sobom donosi još jednu opasnost: kako će ova partija Srbijom upravljati u budućnosti kad polako nestaju resursi za otimanje i podelu plena? U tom slučaju, vrh SNS-a Srbija ne zanima. To narod ne sme da sazna. Zato nas bombarduju masom suludih informacija. Od kakvog je značaja podatak da predsednik u selu Donje Vrbovino žvaće gibanicu u kući porodice Marković? To je poruka da je on potpuno uz nas u ovim teškim vremenima. Onda ide suši od hobotnice i glava u škembetu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je nedavno predstavljanje novog elektromotornog brzog voza "Soko", koji je dizajnirala i proizvela kineska kompanija CRRC Čangčun, po meri za železničke pruge u Srbiji i Mađarskoj. Ipak, veću pažnju građana privukle su patike koje je nosio tom prilikom. Kako su primetili korisnici društvenih mreža, predsednikove patike koštaju više od 100.000 dinara. S obzirom na to da ove patike koštaju kao pola Vučićeve predsedničke plate, nameće se pitanje kako je uspeo da priušti njih, ali i druge luksuzne komade.

Predsednika države plaćaju građani Srbije. Ali ga plaćaju da im govori istinu.Tokom jedne posete Njujorku, Aleksandar Vučić je sa saradnicima ručao, kako se tada navodilo, u jednom od najskupljih restorana na Menhetnu, Nusr-Et Steakhouse.‬ Račun je, zbog vina "Pingus" koje su pili, bio oko ŠEST HILJADA DOLARA.‬ I danas, tvrdeći da se bori za siromašne, Vučić pare iz njihovih presipa u džepove bogatih.Svako mora videti bar neki segment još jednog Vučićevog napornog dana. Ovo na Menhetnu nije bilo predviđeno za građane Srbije. Parizer jeste.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Pet frendli

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati