Društvo i ekonomija

D. Ljutić

19. 06. 2024. 15:13 6

VLAST NEMA NA ŠTRAJKOVE I OTKAZE U SRBIJI Maltretiranje radnika po "svetskim standardima"

Dok radnici ispaštaju zbog loših radnih uslova, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović ističe da je Svesrpski sabor velika i značajna manifestacija kojom se želi prikazati i dokazati jedinstvo srpskog naroda sa obe strane Drine. Dakle, Starović ima pametnija posla od brige o radničkoj klasi. Čini ono što mu je srcu drago, glumi patriotu, srbuje naokolo, priseća se slavne ratničke prošlosti i sve u tom dobro poznatom stilu. A za radnike ga, očigledno, baš briga. I sve to uz blagoslov Aleksandra Vučića.

Nije ni čudo što takvi  tipovi koji sopstvenu ličnost nevešto skrivaju maskom lažnog patriotizma - pokazuju apsolutnu ravnodušnost prema položaju radnika, njihovim mukama i nevoljama. Radnici su u Srbiji prosto naprosto neupotrebljiv materijal za stvaranje nacionalističke mitologije.

U sredu ujutro od šest sati počela je celodnevna obustava rada u fabrici Jura u Leskovcu. U štrajku je između 300 i 400 radnika u obe smene, a deo radnika odlučio je da ne učestvuje u obustavi rada. Štrajkači su pred menadžment izneli pet zahteva. Radnici leksovačke Jure su 7. juna zapčeli sa štrajkovima upozorenja, ali oni nisu dali rezultata.

Predrag Stojanović, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije iz Jure, kaže da radnici ne odustaju od zahteva.

- Imamo informaciju da je poslodavac juče bio u Vladi sa ljudima iz Ministarstva. Ako su pregovori bili kao pre pet dana, onda je žalosno. Jer na tim pregovorima poslodavac, to jest Korejanac, je sve vreme držao telefon u rukama i smeškao se dok su ljudi iz Ministarstva vodili taj sastanak - rekao je Stojanović.

Štrajkači su pred menadžement Jure izneli pet zahteva: da se plata uveća za 20 odsto, da se promeni politika stimulisanja radnika (bonusi), da se topli obrok sa 250 poveća na 400, da se preurede toaleti tako da radnici imaju sapun i toalet papir i da se svim radnicima koji su u štrajku isplate dnevnice i bonusi. U znak solidarnosti sa radnicima leskovačke fabrike Jura koji su u obustavi rada od 7. juna, a na inicijativu Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ), aktivisti Južnokorejske sekcije Svetske federacije sindikata (WFTU) protestovali su ispred sedišta kompanije Jura u Seulu u Republici Koreji.

Kao proizvođač kablova za automobilsku industriju, Jura od 2010. godine posluje u tri grada centralne i južne Srbije - Rači, Nišu i Leskovcu i dobijala je subvencije države za zapošljavanje radnika. I proteklih godina suočavala se sa optužbama - poput navoda bivših radnika da su u pogonima nosili pelene zbog ograničavanja odlaska u toalet, te da su otpuštani zbog odlaska na bolovanje. Sve te optužbe uprava Jure je demantovala, kao i poslednje tvrdnje leskovačkih štrajkača koje je odbacila u saopštenju, objavljenom 11. juna. Kako je saopštila Jura, posluju po zakonu.

- Uprkos vrlo negativnoj slici o kompaniji, isključivo zahvaljujući kontinuiranim iznošenjem neistina od strane pojedinih lica, Jura ne krši ljudska i radnička prava i posluje u skladu sa propisima Srbije, pod tržišnim uslovima, i zapošljava vredne i radne ljude koji su plaćeni za svoj rad u skladu sa zakonom i opštim aktima poslodavca - navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, "Udruženi sindikati Srbije "Sloga" obaveštavaju javnost da PKC Wiring Systems iz Smedereva otpušta oko 500 radnika mimo zakona i na njihovu štetu", navodi se u saopštenju Sindikata Sloga.

- PKC masovno poziva radnike i vrši pritisak na njih da potpišu sporazumni raskid ugovora o radu uz naknadu od 150.000 dinara. Time žele da se oslobode što većeg broja radnika (po našim informacijama oko 500), a da pritom ne moraju da naprave program rešavanja viška zaposlenih, što su u obavezi - kaže Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga i narodni poslanik.

Međutim, vlastima je nepodnošljivo svako rušenje zablude o idiličnom svetu koji su stvorili samo za sebe. Zato je svojevremeno ljude koji su hodali u tišini, na protestu "Srbija protiv nasilja", Aleksandar Vučić nazvao hijenama i lešinarima. Ako se postojeća vlast SNS-a rukovodi tim uzorom, onda se može očekivati da će štrajkove pre izdržati postojeća vlast nego sami štrajkači. Utoliko pre što nemaju nikakve štrajkačke fondove, sa određenom količinom novca, koja bi omogućila štrajkačima da prežive doba štrajkovanja. Ipak, režim, sasvim racionalno, pokušava da spasi što se spasiti može - naprosto, u situaciji u kojoj se očito kruni njegova moć, on nastoji da je dodatno ojača, uglavnom tradicionalnim lažnim obećanjima.

Aleksandar Vučić je više puta iznosio svoje mišljjenje o radnicima koji štrajkuju. Nažalost, oni su to očigledno zaboravili. Kao premijer, 2016. je izneo stav o Juri:

- To je ta užasna fabrika o kojoj svi pričaju u Srbiji, ja sam ponosan kako ta fabrika izgleda. Ništa se ne zbiva u Juri, već Srbi vole da kukaju, taj slučaj ne postoji - izjavio je Vučić za TV Prva na pitanje kako se objašnjava toliki broj pritužbi na rad južnokorejske komapnije u Srbiji i odnos prema zaposlenima.

A kao predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara o štrajku u Krušiku i zahtevima radnika za povećanje zarada, poručio da na ucene nikada neće pristati, a da će "Krušik živeti sa ovim ili onim rukovodstvom, sa ovim ili onim radnicima".  

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Mašinista se pravi važan

Anketa

Ko je najviše razočarao na Evropskom prvenstvu?

Rezultati