Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

18. 06. 2024. 15:28 40

Kačavenda kao SNS bot: Pomozite onima koji su na vlasti (VIDEO)

Penzionisani episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda odlikovan je ordenom Svetih novomučenika kragujevačkih, a nakon što je primio odlikovanje održao je govor u kom je pozvao se ne kritikuje vlast, jer, kako je rekao, "narod ponekad ne zna šta se u vrhovima kabineta dešava".

Penzionisani episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda odlikovan je ordenom Svetih novomučenika kragujevačkih, a nakon što je primio odlikovanje održao je govor u kom je pozvao se ne kritikuje vlast, jer, kako je rekao, "narod ponekad ne zna šta se u vrhovima kabineta dešava".

Kačevanda je tokom svoje besede govorio o putevima koji su, kako je rekao, "zamenili kaldrmu" u Šumadiji, navodeći da je neophodno da se Crkva meša u politiku.

- Budite u životu što više samokritični, a što manje kritičari. Znate ko na vrhu stoji, taj bolje vidi od onoga ko je ispod vrha. Onaj ko vodi narod, on bolje sagledava i zna misli i osećaj naroda. A narod ponekad ne zna šta se u vrhovima kabineta dešava, gde se deli sudbina srpskog naroda. Prolazeći divim se ovim putevima koje imate. Puna Šumadija, nema više kaldrme, nego puna je asfaltnih puteva, a to nije samo od sebe postalo. Zato pomozite onima koji su na vlasti, da budu još bolji i da još više rade, a to će uspeti ako bude sloga među srpskim narodom. Neko će reći šta se Crkva meša u politiku? Pa šta je politika? A ko je Crkva? Je li to narod i u jednom i u drugom segmentu. Jeste! Mora da postoji simfonija, harmonija između države i crkve - poručio je Kačavenda.Kačevendi je ranije mitropolit šumadijski Jovan dodelio orden koji je ustanovljen u znak sećanja na streljane đake u Šumaricama tokom Drugog svetskog rata, iako nije poznato na osnovu čega je on zaslužio ovo priznanje.

Srpska javnost još uvek se živo seća optužbi za pedofiliju i podvođenje maloletnih dečaka, a za koji nije odgovarao. Slučajnost ili ne, ali Kačavenda se povukao sa mesta episkopa zvorničko-tulanskog zbog bolesti i to baš u trenutku kada je u javnosti isplivao snimak na kome je on intiman sa jednim mladićem.

Naime, 2013. godine u javnosti su procurela četiri audio-snimka razgovora između jednog mladića i sveštenika, koji je, navodno, za vladiku Vasilija Kačavendu podvodio dečake. U nekoliko telefonskih razgovora, sveštenik je ubeđivao mladića da se vidi s vladikom i ugovarao susret u jednom hotelu. Na poslednjem snimku čuje se i Kačavenda, koji kaže da mu je drago što je mladiću bilo "ekstra". Ipak, vladika je tvrdio da mu je gej afera nameštena.

Ni dve godine kasnije, skandali nisu zaobišli Kačavendu. Đakon Bojan Jovanović, odnosno otac Serafim, prilikom gostovanja u emisiji “Život priča” otkrio je da su u dvoru Kačavende pravljene razne žurke i pijanke, kao i da je gledao kako su igumani podvodili mladiće. Jovanović je tada tvrdio i da je video prebijanje onih koji su pričali da je vladika pedofil i homoseksualac.

- Dovođeni su dečaci bez roditelja, iz siromašnih porodica, i nijedan nije smeo biti stariji od 11 godina - govorio je Jovanović.Ovo nije bila jedinstvena optužba na račun Kačavende. Ostaće upamćen i slučaj dečaka Milića Blaženovića, koji se, prema tvrdnjama Jovanovića, ubio, jer više nije mogao da trpi seksualno zlostavljanje od strane vladike. Ipak, i pored brojnih višegodišnjih optužbi, crkveni velikodostojnik nikada nije krivično odgovarao za pomenute navode, a Sinod SPC ga je penzionisao 2013. godine iz, kako je tada navedeno, “zdravstvenih razloga”.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 40

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Neizbežan sudar

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati