Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

17. 06. 2024. 21:58 3

Ko je novi direktor EPS-a: Nema partijsku prošlost, "ratovao" sa Grčićem...

Dušan Živković izabran je za generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) i to 10 meseci posle raspisivanja konkursa za tu poziciju. On je tek drugi direktor koji je za 12 godina vlasti Aleksandra Vučića došao preko konkursa i jedan od retkih, ako ne i jedini, koji nije član stranke.

Dušan Živković prošle godine u junu nasledio je na poziciji direktora EPS-a Miroslava Tomaševića, ali u v.d. stanju. I pitanje je da li bi konkurs bio doveden do kraja, da mu v.d. status, koji može da traje najduže godinu dana, nije isticao, piše Nova.rs.

Na oglas koji je objavljen još u avgustu prošle godine javilo se 40 kandidata, a u uži izbor ušlo je njih sedmoro, uključujući i Živkovića.

On je na poziciju v.d. direktora EPS-a došao sa funkcije menadžera za razvoj proizvodnje i to nakon što je to najveće državno preduzeće promenilo pravnu formu (u akcionarsko društvo) i kada su izabrani novi članovi Nadzornog odbora, u koji su po prvi put ušli stranci, odnosno Norvežani.

Smenio ga Grčić

Dušan Živković radi u EPS-u već 17 godina, a u to preduzeće došao je u vreme bivših vlasti. Kako je naveo na svom Linkedln profilu, od 2007. do kraja 2013. bio je menadžer sektora za investicije.

U novembru 2013. došao je na mesto asistenta menadžera RES-a, a oko dve godine kasnije, u oktobru 2015, prešao je na poziciju menadžera za razvoj proizvodnje. Kako je pisao Blic, bio je u Sektoru za obnovljive izbore energije.

U vreme kada je na čelu EPS-a bio Aleksandar Obradović, postavljen je za direktora investicija, a kada je direktorsku funkciju obavljao Milorad Grčić bio je smenjen zbog neslaganja oko projekta na hidroelektrani Zvornik.

Radio je na svim većim projektima poput: Kolubara B i Kostolac. U junu prošle godine izabran za v.d. direktora.

Nakon njegovog izbora za novog generalnog direktora, EPS je saopštio da Živković poseduje više od 30 godina iskustva na poslovima investicija, finansiranja, inžinjeringa, projektovanja energetskih sistema, kao i sistema za upravljanje i njihovoj implementaciji u "Elektroprivredi Srbije".

- Imenovanje generalnog direktora je početak formiranja izvršnog menadžmenta koji će u tesnoj saradnji sa Nadzornim odborom operativno rukovoditi kompanijom i, između ostalog, implementirati nedavno usvojeni Plan transformacije kompanije - pisalo je u saopštenju EPS-a.

Nema podataka da je Živković član SNS ili neke druge vladajuće stranke.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Neizbežan sudar

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati