Društvo i ekonomija

Direktno.rs

16. 06. 2024. 11:33 6

Đilas: Novi direktor EPS-a se neće mešati u svoj posao - uništavanje naše najveće kompanije će se neometano nastaviti

EPS je dobio direktora koji se neće mnogo mešati u svoj posao. Uništavanje najveće srpske kompanije, započeto smenom Aleksandra Obradovića, na kratko prekinuto u periodu generalnog direktora Miroslava Tomaševića, moći će neometano da se nastavi - izjavio je u Lazarevcu predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, čiju izjavu prenosimo u celosti.

- Proizvodnja sistema Kolubara - TENT se približava istorijskom minimumu iz 1999. godine, ne otvaraju se novi kopovi, kašnjenje novog bloka u Kostolcu se meri godinama, odsumporavanja TENT-a decenijama... Dobri rezultati u prvom tromesečju nisu posledica boljeg rada i organizacije kompanije nego blage zime, kao i povećane proizvodnje hidrolektrana koje u ukupnoj proizvodnji struje obično učestvuju sa 30% i čija je cena proizvodnje kilovatčasa naravno najjeftinija. U tom periodu je njihovo ucešće bilo skoro 40%, što pokazuje i da postoje problemi sa količinama uglja koje EPS ima na raspolaganju - rekao je Đilas.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi se ponovila jaka zima, kao recimo 2012. godine, kada smo u Srbiji nedeljama imali ledeni talas i potrošnja dostigla tadašnjih 137 miliona kilovatčasova dnevno, Srbija bi morala da uvozi struje u vrednosti od 20 miliona evra dnevno. To je mesečno 600 miliona evra.

- Danas se ministarka Đedović hvali profitom u prvom tromesečju od 240 miliona evra koji ne bi bio dovoljan da pokrije troškove ni za 15 dana uvoza - dodao je Đilas.

- Grčić, Norvežani, Francuzi - sve su to sinonimi za Aleksandra Vučića i SNS i sve je to deo plana da se EPS uruši i na kraju proda. Šta se drugo moglo očekivati od ljudi koji su Bor poklonili Kinezima, zemljište i PKB Arapima, aerodrom Francuzima, od Vlade u kojoj sedi ministarka koja je podnela pa povukla zahtev odricanje od srpskog državljanstva. Apsolutno ništa - zaključio je Đilas.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idolatrija

Zoran Živković [21.06.2024.]




Video dana

Aplauz

Anketa

Da li će Srbija proći grupu na Evropskom prvenstvu?

Rezultati