Društvo i ekonomija

D. Ljutić

14. 06. 2024. 15:09 23

Škola postala vaspitno mesto NASILJA: Kako smo postali POGAN NAROD

Nataloženo dugogodišnje nasilje moralo je negde da pukne. Majka učenika OŠ "Jovan Dučić" u Beogradu pretukla je nastavnicu biologije. Izgovorila je ključnu rečenicu nametnutnog sistema vrednosti i opstanka ovog društva: "Ne znaš ti kučko ko sam ja, j**aću ti mater". Već godinama govorimo da je naše društvo u normativnoj i moralnoj krizi, a uzrok tome je permanentno sistemsko nasilje režima koje se ogleda u gaženju svih institucija, prava, sloboda i poštovanja svake ličnosti. Ubijen je moralni zakon u nama koji "ima istu apsolutnu važnost kao i fizički i prirodni zakoni“, kako kaže filozof Imanuel Kant. Zato ne treba biti mnogo pametan pa konstatovati da je vlast svojim nečinjenjem sejač nasilja. Biti vaspitan je nepristojno.

Sumorna svakodnevica je ogolila novoradikalsku navodnu pažnju za školstvo u Srbiji. Džabe školski policajac, bilo je to očigledno jeftino rešenje da se namiri narod, a ne zapravo poruka da treba razmisliti kako da promovišemo i negujemo pristojno društvo, u svim sferama života. Naime, uvidom u novinske natpise, od slučaja "Ribnikar" do sada, notirano je blizu 50 slučajeva različitog nasilja u školama širom Srbije. Tako je škola definitivno od vremena vladavine ovog režima postala nesigurno mesto, a nasilje njen stalni stanar. 

- Vreme je da đačke knjižice ostanu prazne, odeljenjska veća neodržana, a ocene nezaključene - saopštili su iz Foruma beogradskih gimnazija reagujući na napad majke učenika petog razreda na nastavnicu biologije zbog ocene, u Osnovnoj školi "Jovan Dučić" na Novom Beogradu.Sistem vrednosti je podignut na obaveznu lestvicu patriotizma, a himna Svetom Savi i pozivanje na litije se smatra vrhuncem obrazovanja i vaspitanja. Škola je bila i ostala - deklarativno besplatna institucija za vaspitanje i obrazovanje, praktično: ideološki državni aparat, prostor moći u kojoj se valorizuje znanje samo ocenama umesto empatije, solidarnosti i socijalne pažnje.

Ima mnogo opisa nasilničkog ponašanja, ali nema objašnjenja permanentnog nasilja. Ta društvena patologija i nasilnička atmosfera započeli su davno, u vreme istih onih koji su i sada na vlasti. Ovdašnja vlast generacije podiže na epskom narativu ratova, herojskih bitaka, vojnih operacija, sve u sklopu redovnog obrazovnog plana i programa.

Nijedna institucija nije prijavila vaskolikom narodu srpskom da je kriva za ove izlive "prigodnog nevaspitanja". U međuvremenu, učiteljica S. Đ, koja predaje u OŠ "Sveti Sava" na Vračaru, povređena je  kada su je napali otac i majka učenice trećeg razreda nakon što se odeljenje vratilo sa nastave u prirodi. Otac devojčice je pljunuo i gurnuo učiteljicu, a zatim ju je majka učenice čupala za kosu do te mere da ju je oborila na pod. Incidentu je prisustvovalo više roditelja i dece. Ništa, tišina. Čeka se Vučić, gazda za sva pitanja i za svaku priliku. Mere koje on predviđa, iako za njih nije zadužen, a drugih više i nema, uglavnom su policijske ili u domenu policije, kao što je razoružavanje građana Srbije.

- Zbog galopirajućeg i sada već svakodnevnog nasilja u školama, gde deca tuku decu, deca tuku nastavnike, roditelji tuku nastavnike, a nakon godine u kojoj su deca ubijala decu, zahtevam hitnu sednicu Odbora za obrazovanje Narodne skupštine Republike Srbije - dok ne bude prekasno, opet. Tražim od predsednika Odbora Marka Atlagića da na sednicu, koju očekujem da sazove u najkraćem mogućem roku, pozove i ministarku prosvete, kao i predsednicu Narodne skupštine i predsednika Vlade, gospodu Đukić Dejanović, Brnabić i Vučević - istakla je Marinika Tepić, potpresednica SSP i šefica poslaničke grupe Stranka slobode i pravde, ali i zamenica člana skuštinskog Odbora za obrazovanje.

Kada se, još davne 2012. videlo na koga režim u propagandnom smislu računa i kada su shodno tome na površinu izbila imena "Pink", "Hepi", "Informer", svakome iole upućenom bilo je jasno da je đavo odneo šalu. Platforma nasilja je bespravno sazidana u vrhu vladajuće stranke i to je osobena filozofija poželjnog ponašanja rulje u društvu kojem ta ista rulja i rukovodi. Tako je reč "brutalan" sve češće u retorici Ane Brnabić, naročito kada targetira opoziciju, aktiviste, studente, ljude od struke i pojedine medije. A to zapravo i jeste jedan od ciljeva naprednjačkih medijskih, pa i sudskih harangi - da pokažu kakvu imaju moć da ljudima unište život. Tako se drugima šalje poruka da treba da ćute i sede kod kuće. Njihovo normalno uvek može biti još nenormalnije. Otkako je na vlasti režim Aleksandra Vučića, u Srbiji je strah postao konstanta javnog života.I slučaj "ne znaš ti kučko ko sam ja". Po nalogu javnog tužioca u Beogradu, policijski službenici su doneli rešenje o zadržavanju okrivljene A. R. (32) zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje i krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti, navodi se u njihovom saopštenju.

Ipak, i dalje je zastrašujuće njihovo cerenje u lice svima nama koji želimo bolje i odgovornije društvo. Čast je inače nedokučiva i tajanstvena. To je oduvek nečija lična odlika i zacementirano, neprocenjivo etičko svojstvo. Ministarka prosvete, a?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 23

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idolatrija

Zoran Živković [21.06.2024.]




Video dana

Aplauz

Anketa

Da li će Srbija proći grupu na Evropskom prvenstvu?

Rezultati