Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

12. 06. 2024. 21:40 6

Neuspelo izmirenje KRIK-a i sudije Apelacionog suda: Kako će suđenje uticati na novinare i slobodu izražavanja

Izmirenje novinara KRIK-a i sudije Apelacionog suda i njenog supruga ove srede nije uspelo, jer urednik istraživačkog portala nije prihvatio uslov koji mu je postavila sudija koja ga i tuži, kako bi odustala od tužbe. Zbog toga, suđenje protiv KRIK-a počinje u septembru.

U zgradu suda Dušanka Đorđević, apelacioni sudija, i njen suprug Aleksandar, beogradski advokat, nisu došli službeno, već privatno. Pred sudnicom čekao ih je glavni urednik KRIK-a Stevan Dojčinović. Imali su zakazano izmirenje, jer su Dojčinovića i njegovu koleginicu tužili po privatnoj krivičnoj tužbi.

Kamera N1 nije ih snimila ni pre ni posle ročišta. Bilo je očekivano, jer sama sudija ne želi da se praktično ni njeno ime ne pomene na sajtu medija koji izveštava o kriminalu i korupciji, ali i o sudskim postupcima u toj oblasti.

Medijacija je bila neuspešna, stranke se nisu izmirile. Sudija je uz javno izvinjenje tražila da se i svi njeni podaci obrišu sa sajta KRIK-a, pa i iz baze o imovini sudija. Urednik KRIK-a to nije prihvatio, jer ono što važi za 50 drugih sudija, važi i za sudiju Đorđević, koja ih je jedina tužila. Budući da je ovo prvi put da viokopozicionirana sudija tuži novinare, advokatica tuženih napominje da je ovo jedinstven slučaj.

- Svakako ima efekat i na druge novinare koji će se baviti ovom za nas jako značajnom temom. Ne možemo isključiti kao efekat pitanje samocenzure, što je jedan od najopasnijih sredstava kada se govori o suzbijanju slobode izražavanja - smatra advokatica KRIK-a Kruna Savović.

KRIK je u bazi podataka "Prosudi ko sudi" objavio podatke o profesionalnom napredovanju i sudijskim funkcijama Dušanke Đorđević, zatim kako je vodila sudske postupke i koliko nekretnina ima zajedno sa suprugom. Zato, traži po deset meseci zatvora za novinare KRIK-a, ali i čak dve godine zabrane rada.

- Oni se brane, znači oni ne napadaju novinare, slobodu medija i tako dalje. Naprotiv oni se brane. Bili su prinuđeni da pokrenu ove postupke zato što su oni napadnuti od strane medija na nezakonit način i na jedini legitam način su odlučili da zaštite svoja prava - rekla je Savović.

Brojna domaća i međunarodna novinarska udruženja ovakvu tužbu ocenjuju kao pritisak na medije, zastrašivanje i ućutkivanje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.06.2024.]




Video dana

Viljuškarista se pravi važan

Anketa

Da li ste zadovoljni igrom Srbije protiv Engleske?

Rezultati