Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

10. 06. 2024. 13:46 20

Maja Gojković i Sandra Božić dobile nove funkcije

Visoke funkcionerke SNS Maja Gojković i Sandra Božić nedavno su svoje karijere prebacile u Vojvodinu, pa su postavljene za predsednicu i potpredsednicu Pokrajinske vlade. Uz to su dobile i nove funkcije u Razvojnom fondu Vojvodine, a i dalje su u Direktoratu za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Prema podacima objavljenim na sajtu Agencije za privredne registre, na čelu Nadzornog odbora Razvojnog fonda Vojvodine došlo je do promene: Maja Gojković je zamenila Igora Mirovića. To je očekivano pošto je prema zakonu kojim je uređeno funkcionisanje ovog fonda predsednik Vlade Vojvodine istovremeno i predsednik Nadzornog odbora ove institucije.

Pored pokrajinskog premijera koji je na čelu Nadzornog odbora, to telo ima još šest članova. Među njima više nije Branko Ćurčić, nekadašnji potpredsednik vojvođanske vlade. Njega je na funkciji u Razvojnom fondu zamenila Sandra Božić, koja obavlja funkciju potpredsednice vojvođanske vlade.

U imovinskoj karti doskorašnjeg vojvođanskog premijera Igora Mirovića, objavljenoj u registru imovine funkcionera na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, može se videti da je kao predsednik Nadzornog odbora Razvojnog vonda, što je bio od februara 2013. godine, zarađivao 63.000 dinara mesečno. Pretpostavlja se da će po tom osnovu minimalno toliko dobijati i Mirovićeva naslednica na toj funkciji Maja Gojković.

Sandra Božić dobijaće nešto manje za članstvo u pomenutom telu, odnosno 58.000 dinara, koliko je imao Branko Ćurčić, koji je član Nadzornog odbora bio od novembra 2020. godine.

Maja Gojković i Sandra Božić izabrane su početkom maja za predsednicu i potpredsednicu Vlade Vojvodine, ali su ove istaknute članice Srpske napredne stranke poslednih dana mnogo više u centru pažnje zbog nekih drugih poslova koje su "odradile" u ime naprednjačke vlasti.

Gojkovićeva je kao članica Saveta Fakulteta političkih nauka bila jedna od ključnih akterki skandala na toj visokoškolskoj ustanovi kada je vlast pokušala progura izbor Slaviše Orlovića za dekana iako, prema pravilniku, nije imao potreban broj glasova podrške.

Iako je aktuelni dekan FPN Dragan Simić saopštio da Slaviša Orlović nije izabran za dekana jer nije imao dovoljan broj glasova, pošto je od 27 članova Saveta dobio podršku njih 13, Maja Gojković je tražila da se glasanje ponovi.

Zahtevala je, prema navodima pojedinih učesnika sednice, da se smanji broj glasova potrebnih za izbor jer je prethodno šest članova Saveta podnelo ostavku. Međutim, prema tumačenjima stručnih službi fakulteta i aktuelnog dekana te ustanove, to nije u skladu sa pravilnikom rada ove ustanove.

Sandra Božić je, sa druge strane, kako je objavio novinar i građanski aktivista Dušan Čavić, bila izuzetno aktivna na dan izbora. Viđena je u Bloku 70, gde je sudeći po Čavićevom snimku, bio još jedan sabirni centar naprednjaka odakle su građani pozivani i organizovani da idu na glasanje.

I Gojkovićeva i Božićeva su u Odboru Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije. Sudeći po podacima sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije, Gojković kao predsednica Odbora u tom telu mesečno prima 79.257 dinara, dok Božić kao članica Odbora zarađuje 85.000 dinara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 20

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati