Društvo i ekonomija

Direktno.rs

08. 06. 2024. 15:14 21

Orlović: Podnosim ostavku

Profesor FPN Slaviša Orlović, o čijem se izboru za dekana u petak odlučivalo uz proteste ispred fakulteta, napisao je na platformi X da "podnosi ostavku na mesto dekana" i dodao da je "fakultet iznad svih".

Orlović je na društvenoj mreži Iks napisao:

"Svestan, da bi dugotrajna sporenja i tumačenja, kao i eventualni sudski postupci u vezi sa izborom dekana blokirali normalno funkcionisanje fakzulteta, stavljajući fakultet na prvo mesto, postupajući odgovorno, dostojan poverenja koje su mi koleginice i kolege ukazale kao kandidatu za dekana, dosledan svojim demokratskim uverenjima, ne želeći da delim fakultet, podnosim ostavku na mesto izabranog dekana svestan da u ovakvoj atmosferi ne bih mogao da realizujem program koji je podržala većina članova NNV-a.

Zahvaljujem se koleginicama i kolegama koji nisu podlegli neviđenom pritisku i ipak glasali za mene na Nastavno-naučnom veću i na Savetu fakulteta koji je održan u atmosferi neprimerenoj akademskoj instituciji. Moju kandidaturu je osim Odeljenja, svojim potpisima podržalo i 21 koleginica i kolega. Nakon mog izbora na izbornoj sednici Nastavno-naučnog veća, koja je održana 30. maja, gde sam dobio većinu na tajnom glasanju rezultatom 55 naspram 42 glsa, do sednice Saveta fakulteta 7. juna, protiv mene se vodi kampanja, hajka i medijski linč.

Kao što je javnost već obaveštena zvaničnim dopisom dekana, protiv mene nema odluka niti postupaka. U izbornom postupku nijedan član kolektiva nije podneo žalbu ili prigovor Izbopnoj komisiji, Nastavno-naučnom veću, Savetu ili Etičkoj komisiji.

Sednica Saveta FPN održana 7. juna na kojoj se glasalo o izboru dekana, kada je doneta odluka o izboru dekana većinom od ukupnog broja članova, protekla je u okolnostima koje su diskreditovale izborni postupak (otkazivanje sednice, proglašavanje sednice nelegalnom, zabranom ulaska članova na glasanje, snimanjem glasanja i različitim tumačenjima i interpretacijama) i kreirale atmosferu snažne polarizacije.

U narednim danima detaljno ću obavestiti organe fakulteta o svim događanjima vezanim za moj izbor", napisao je Slaviša Orlović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati