Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

06. 06. 2024. 12:39 5

Stefanović premešta nepodobne tužiteljke: Bojanu Savović poslao u Odeljenje za maloletnike

Glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu Nenad Stefanović ponovo je premestio nepodobnu tužiteljku Bojanu Savović na drugo radno mesto, ovaj put iz Odeljenja za opšti kriminal u Odeljenje za maloletnike. Isti slučaj je i sa drugom nepodobnom tužiteljkom MIlenom Božović, koja je iz Opšteg kriminala premeštena u drugostepeno odeljenje, koje odlučuje po žalbama.

Ovo je drugi put za godinu i po dana da je Stefanović premestio tužiteljku Savović, nakon što je u februaru prošle godine premeštena iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, u trenutku kada je naložila hapšenje osumnjičenih za zloupotrebe u EPS, a slučaju u kom do danas nije okončana istraga. Uprkos tome što je Savovićeva imala dobre rezultate u radu i u Odeljenju za opšti kriminal, (o čemu svedoče brojna saopštenja na sajtu VJT o uspešno rešenim akcijama i istragama, a koje je umesto imenom Bojane Savović, Stefanović potpisivao institucijom Višeg tužilaštva), novim rasporedom poslova ona će biti premeštena u Odeljenje za maloletnike.

Premeštaj nije mogao da zaobiđe ni drugu nepodobnu tužiteljku Milenu Božović, koja je u nakon Stefanovićeovog "ustoličenja" takođe najpre smenjena sa mesta zamenice rukovodioca Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, dok je nekadašnja šefica Ana Borović, nakon smene i šikaniranja, napustila javnotužilačku organizaciju. Novim rasporedom poslova Milena Božović je premeštena u drugostepeno odeljenje, u kom se postupa po žalbama na javnotužilačke odluke.

Kako piše Nova.rs, tužiteljka Bojana Savović uputila je prigovor na odluku o novom premeštanju, a ono što je napisala prenopsimo u celosti:

"Glavni javni tužilac VJT u Beogradu Nenad Stefanović, na kolegijumu na kom je održana svečana sednica za prijem 27 javnih tužilaca, saopštio je da se raspoređujem iz prvostepenog odeljenja za opšti kriminal gde sam do sada radila, u odeljenje za maloletnički kriminal. Za takvu odluku nije dao nikakvo obrazloženje niti je saopštio kada ta odluka stupa na snagu.

Februara 2023. godine sam premeštena bez moje volje iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u prvostepeno odeljenje za opšti kriminal. Tada je na kolegijumu, kao razlog premeštanja Glavni javni tužilac VJT u Beogradu Nenad Stefanović naveo potrebu posla, smanjen broj tužilaca u tom odeljenju i potreba da im se pomogne u radu. Sada u Više javno tužilaštvo u Beogradu dolazi 30 novih javnih tužilaca, pa takva potreba više ne stoji. Kasnije, u svojim Saopštenjima, Glavni javni tužilac VJT u Beogradu Nenad Stefanović je naveo da sam ja izrazila usmenu želju ( u neformalnim razgovorima sa kolegama, iako to niko osim njegove prve zamenice Brankice Marić nije potvrdio) da pređem u prvostepeno odeljenje za opšti kriminal. I tada sam to negirala navodeći da je Glavni javni tužilac VJT u Beogradu Nenad Stefanović na kolegijumima pozivao javne tužioce da podnesu molbe za premeštaj u drugo odeljenje, da će ih on razmotriti ali ja nikada takvu molbu nisam podnela, iako druge kolege jesu.

Sada je (14. 05. 2024. godine) svimjavnim tužiocima dato da popune anketu u kojoj će navesti u kom/kojim odeljenju/odeljenjima žele da rade i ja sam jasno i nedvosmisleno zaokružila da želim da radim samo u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije.

Razlog za iskazivanje moje želje su visoka stručnost u toj oblasti, veliki broj edukacija, najbolji rezultati rada, činjenica da su još tri koleginice koje su radile u tom odeljenju od formiranja izrazile želju da više ne rade u tom odeljenju i ta želja im je ispunjena, činjenica da je od 19 iskusnih tužilaca koji su 2018. Godine započeli rad u tom odeljenju sada radi samo 4 pa sam smatrala da će moje iskustvo i znanje u toj oblasti doprineti radu tog odeljenja.

Htela bih da istaknem i važnju činjenicu da se čestim promenama rasporeda tužilaca unutar odeljenja nanosi šteta odeljenju (kao primer vam dostavljam omot spisa predmeta gde sam ja bila peti postupajući tužilac, a neko sledeći će biti šesti). Upoznavanje sa tuđim predmetima predstvlja nepotrebno gubljenje vremena i gubi se smisao tužilačke istrage tj da oni koji su neposredno rukovodili istragom, lično saslušavali okrivljene i ispitivali svedoke, kasnije zastupaju taj predmet pred sudom. Želela bih da napomenem da je moj referat ( zaduženih predmeta) u prvostepenom odeljenju za opšti kriminal u potpunosti sređen i raščišćen, svi predmeti su urađeni, što je bio slučaj i kada sam napuštala Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, te zaduživanje tuđim, nesređenim referatima, sa predmetima koji su pogrešno vođeni ili u kojima dugo nije doneta tužilačka odluka niti preduzeta neka radnja, predstavljaju šikaniranje za mene.

Važno je napomenuti i da se žrtve teških zločina vezuju za nas ( u prilogu dopisa dostavljam vam prepisku i listing poziva između mene i sestre ubijene žene u predmetu KTO 497/22, u kom predmetu sam ja treći postupajući tužilac, iako obe koleginice i dalje rade u tužilaštvu), da kod njih promena sudija i tužilaca stvara nepoverenje u pravosudni sistem, te je štetno za žrtve postupka", navela je u prigovoru tužiteljka Savović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati