Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

18. 06. 2024. 06:58 5

Srbija se ZADUŽILA 1,5 MILIJARDU DOLARA za socijalne projekte, obrazovanje, metro…

Srbija se na međunarodnom finansijskom tržištu zadužila za dodatnih 1,5 milijardi, emisijom desetogodišnjih dolarskih održivih ESG evroobveznica. Novac prikupljen ovim putem biće namenjen socijalnim projektima, obrazovanju, izgradnji metroa kao i prugom na severu zemlje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministarstvo dodaje da su obveznice emitovane po kuponskoj stopi od šest odsto u dolarima, a da je nakon svop transakcije obezbeđena kamata od 4,754 odsto, "pri čemu je ostvarena ušteda od skoro jednog procentnog poena u odnosu na to da su obveznice emitovane u evrima“, piše Nova ekonomija.Prodate su hartije u ukupnom dok je tražnja investitora tokom dana bila višestruko veća - premašila je iznos od 6,5 milijardi dolara, a ministar finansija Siniša Mali saopštio je je da je Srbija po prvi put na međunarodnom tržištu emitovala održive obveznice (ESG - environmental, social, governance - životna sredina, društvo i upravljanje).

Kako je objašnjeno iz Narodne banke Srbije (NBS), kao i u slučaju prethodnih emisija dolarskih evroobveznica, akako bi smanjila devizni i kamatni rizik, Srbija je zaključila i hedžing transakcije.Takvim transakcijama je obaveze po osnovu emisije dolarskih evroobveznica odmah konvertovala u obaveze u evrima.

Time je, pored smanjenja izloženosti deviznom riziku kretanja dolara prema evru, smanjen i faktički trošak zaduživanja države, tako da on nakon hedžinga za evroobveznicu iznosi 4,75 odsto, stoji u saopštenju NBS. Novac od zaduženja će se rasporediti po projektima: za dodelu pomoći od 20.000 evra za kupovinu prvog stana ili kuće za roditelje koji dobiju dete u tekućoj godini, zatim projekat koji se tiče kupovine seoskih kuća sa okućnicom, dalje tu je projekat "Moja prva plata", povećanje budžeta za lečenje retkih bolesti, za završetak i opremanje bolnica, izgradnja Centra za rani razvoj dece i inkluziju…Kada je reč o obrazovanju, tu je i individualna podrška studentima, razvoj IT infrastrukture u obrazovnim ustanovama, izgradnja trening centra u Staroj Pazovi i Vranju. Za zelenu komponentu tu projekti poput izgradnje beogradskog metroa, pruge Beograd - Budimpešta, projekti vezani za reciklažu, poboljšanje energetske efikasnosti...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Neizbežan sudar

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati