Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

05. 06. 2024. 19:15 3

Nemačke plate skoro tri puta veće od srpskih, a cene...

U Nemačkoj su 1. juna stupila na snagu nova pravila u vezi sa vizama za kvalifikovane radnike iz zemalja izvan Evropske unije, koja omogućavaju ulazak u tu zemlju i traženje posla do godinu dana.

Prema ovom pravilu, radnici iz Srbije mogu znatno lakše da odu u Nemačku na neodređeno vreme. A osim većih plata, u Nemačkoj će ih dočekati i niže cene - i to većine osnovnih životnih namirnica.

Nova pravila, poznata kao "karta šansi" za traženje posla u Nemačkoj, važe za one sa najmanje dve godine stručne obuke ili univerzitetskom diplomom priznatom u zemlji u kojoj je kvalifikacija stečena, a obavezno je i poznavanje nemačkog ili engleskog jezika. Kada se karta odobri, podnosilac zahteva može da uđe u Nemačku i traži posao do godinu dana, što znači da više ne mora da podnosi ugovor sa nemačkom kompanijom pre nego što mu bude dozvoljeno da uđe u Nemačku da radi.

A oni radnici koji odluče da odu u inostranstvu, uvek imaju mnogo nedoumica - od toga kakvi će im biti uslovi rada, pa sve do toga koliki će biti troškovi života na novom mestu.

Stoga su novinari Nova.rs, kako bi proverili koliko je povoljna hrana u nemačkim marketima, uporedili cene u ovoj zemlji sa cenama kod nas. Tako su upoređene cene mesa, osnovnih životnih namirnica, voća i povrća, mlečnih proizvoda, ali i kafe i čaja. Cene variraju, neki proizvodi su skuplji u Srbiji, a neki u Nemačkoj. Od 17 proizvoda, tek četiri koštaju više u Nemačkoj.

Voće i povrće

Prvi proizvodi na spisku za proveru cena su sveže voće i povrće. Kupine su u nemačkom marketu u pakovanju od 125 grama, a čija je cena 2,39 evra, odnosno 280 dinara. Ovo je ujedno prva namirnica koja je daleko skuplja u Srbiji, jer je u našem marketu cena za istu količinu ovog voća čak 400 dinara.

Čeri paradajz je još jedan proizvod koji je u Srbiji sinonim za visoke cene, a u Nemačkoj je jeftiniji. Tamo pakovanje od 250 grama ovog povrća košta 1,09 evra. To je manje od 130 dinara. U Srbiji, cena za istu količinu je 170 dinara.

Kilogram ljubičastog luka u Nemačkoj košta 2,98 evra, odnosno oko 350 dinara. Ista vrsta luka u Srbiji košta 190 dinara, i to je prvi proizvod na koji su novinari naišli, a da je kod nas jeftiniji.

Meso i riba

Što se tiče mesa, prvo su na "tapetu" cene piletine, pa tako kilogram pilećih bataka i karabataka košta četiri evra, dakle oko 470 dinara. Cena istog mesa u Srbiji je oko 520 dinara. Pileći file u Nemačkoj potrošači plaćaju 7,49 evra, odnosno oko 880 dinara po kilogramu. U Srbiji cena ovog mesa je nešto niža, pa košta oko 800 dinara.

Svinjski but je još jedan od proizvoda koji je skuplji u Nemačkoj, gde košta 9,78 evra, odnosno 1.110 dinara po kilogramu. U Srbiji, cena za ovaj proizvod je u proseku 800 dinara.

Kilogram mešanog mlevenog mesa u Nemačkoj košta 7,36, evra, odnosno 860 dinara, a u Srbiji ista količina košta oko 1.300.

Dimljeni losos je proizvod koji potrošači u Srbiji smatraju luksuzom, a u Nemačkoj je daleko jeftiniji. Tamo 200 grama košta 4,79 evra, odnosno 560 dinara, dok isti proizvod u Srbiji košta 900 dinara.

Mlečni proizvodi

Litar niskomasnog mleka u Nemačkoj košta 0,95 evra, odnosno 110 dinara, što je još jedan proizvod koji je u ovoj državi jeftiniji nego kod nas. Naime, litar niskomasnog mleka u Srbiji košta 145 dinara.

Kilogram grčkog jogurta u Nemačkoj košta 1,69 evra, što je oko 200 dinara. Ovaj proizvod je u Srbiji skupji, pa ista količina košta oko 380 dinara.

Gauda u Nemačkoj košta 9,97 evra po kilogramu. To je oko 1.170 dinara. U Srbiji, isti sir košta i po 2.000 dinara. Kilogram ementalera u listićima Nemci plaćaju 10,76 evra, što je oko 1.260 dinara, dok Srbi moraju da izdvoje oko 1.600.

Osnovne namirnice

Deset jaja u Nemačkoj košta 2,48 evra. To je 290 dinara. U Srbiji, ista količina jaja košta u proseku 240 dinara, što jaja svrstava na kratak spisak proizvoda koji su skuplji u Nemačkoj.

Beli pirinač u pakovanju od pola kilograma Nemci plaćaju 0,99 evra, što je oko 115 dinara. Isti proizvod u Srbiji košta u proseku 200 dinara.

Testenina u pakovanju od pola kilograma u nemačkom marketu košta 0,79 evra, dakle oko 90 dinara. U Srbiji, ovaj proizvod može da se nađe po istoj ceni.

Kafa i čaj

Instant kafa u pakovanju od 100 grama u Nemačkoj košta 3,59 evra, što je 420 dinara, dok je u Srbiji ovaj proizvod još skuplji. U Srbiji, ovaj napitak može da se nađe za 520 dinara. Što se tiče čaja od kamilice, 50 grama u Nemačkoj može da se kupi po ceni od 1,19 evra. To je 140 dinara. U Srbiji čaj u pakovanju od 20 grama košta 115 dinara, pa kada se posmatra cena po kilogramu, ipak bolje prolaze Nemci.

Plata

Prosečna plata u Nemačkoj, bez poreza i doprinosa, iznosi oko 2.700 evra. U Srbiji, s druge strane, prosečna plata iznosi oko 97.000 dinara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati