Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

26. 05. 2024. 08:12 0

U Makedoniju možete bez pasoša, ne i bez ovog papira

Ko planira da godišnji odmor provede u Grčkoj, a pritom putuje svojim kolima, trebalo bi da zna da, ukoliko ide preko Severne Makedonije, i dalje važi pravilo posedovanja zelenog kartona. Zato bi najbolje bilo da pre nego što spakujete kofere obezbedite ovaj papir.

Posedovanje zelene karte osiguranja obavezno je kada se ulazi i na teritoriju Rusije, Belorusije, Ukrajine, Moldavije, Turske, Izraela, Irana, Albanije, Tunisa i Maroka.

Takođe, u Severnu Makedoniju srpski državljani mogu da uđu sa pasošem ili sa boimetrijskom ličnom kartom, dok je za Grčku obavezan pasoš.

Između Srbije i Severne Makedonije postoji Sporazum o socijalnom osiguranju, kojim je regulisano pitanje korišćenja zdravstvene zaštite za vreme privremenog boravka putnika, turista u Severnoj Makedoniji, bez naplate usluga. Pod ovim uslugama se podrazumevaju samo hitne zdravstvene intervencije, dok se pred putovanje u Grčku savetuje uplata privatnog zdravstvenog osiguranja, makar i u najmanjim iznosima.

Ukoliko imate zeleni karton, obezbedili ste pokrivanje troškova za štete i povrede koje eventualno napravite svojim vozilom u inostranstvu. On može da se kupi samo kod osiguravajuće kuće gde je osigurano i samo vozilo, navodi AMSS.

Za izdavanje zelene karte potrebni su vam samo na uvid polisa obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti i saobraćajna dozvola. Ovaj dokument, kako je objašnjeno, vezuje se uz polisu obaveznog osiguranja i na njemu se mora nalaziti broj polise uz koju važi. Cena za zeleni karton je gotovo svuda ista i u proseku iznosi 2.000 dinara, podaci su AMSS-a.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati