Društvo i ekonomija

[ Izvor: Euronews Srbija ]

24. 05. 2024. 21:24 2

Kako naplatiti ŠTETU na kolima posle nevremena

Nevreme praćeno jakom kišom i vetrom sve je češća pojava i u Srbiji. Tom prilikom, osim štete na stambenim objetima i usevima, pala stabla i grane mogu da unište i automobile. Postavlja se pitanje kako naplatiti štetu na automobilu koja je posledica oluje.

Najlakši način da se naplati šteta na automobilima koja nastane tokom oluje je da vlasnik ima kasko polisu osiguranja za taj automobil, kažu za Euronews Srbija u Udruženju osiguravača Srbije. Ta polisa pokriva štetu kada, na primer, drvo padne na automobil, kao i bilo koju drugu nezgodu u kojoj je došlo do oštećenja. 

- Ako govorimo o vlasnicima automobila koji nemaju kasko polisu, a pretrpe štetu na automobilu koja je posledica nevremena, na primer, pada drveta, suština je da štetu mogu da naplate od vlasnika tog stabla. Dakle, ako neko vozi ulicom, prolazi pored drvoreda, vlasnik drvoreda je na primer javno komunalno preduzeće, vlasnik tog oštećenog automobila treba da se javi tom javno - komunalnom preduzeću. Treba da pita čiju polisu osiguranja od odgovornosti prema trećim licima oni imaju i da tom osiguravajućem društvu podnese zahtev za naknadu materijalne štete na kolima i nematerijalne, ukoliko je u automobilu bilo povređenih osoba - rekao je PR Udruženja osiguravača Srbije Zoran Ćirić. 

Ako, na primer, iz komšijskog dvorišta padne drvo i ošteti automobil, onda bi štetu trebalo naplatiti od komšija, odnosno od njegovog osiguravajućeg društva, uz uslov da komšija ima polisu osiguranja od odgovornosti prema trećim licima, kojom se zaštitio. 

- Tako je zapravo zaštitio sve ljude koji prolaze pored njegovog dvorišta od pada drveta, pada cepa sa krova ili bilo čega iz njegovog dvorišta što može da nanese materijalnu ili nematerijalnu štetu. Ako nema polisu osiguranja, onda je vlasnik tog dvorišta lično odgovoran za nanetu štetu -  rekao je Ćirić. 

Glavna i odgovorna urednica portala "Sve o osiguranju" Lela Saković objašnjava da ako želimo da naplatimo štetu na automobilu koja nastane usled vremenskih neprilika, potrebno je da imamo polisu kasko osiguranja. 

- Ako je vozilo oštetila recimo terasa sa nečijeg stana, za štetu je odgovoran vlasnik tog stana. Ako on ima polisu osiguranja stana koja sadrži i osiguranje opšte odgovornosti (za štetu koju naša imovina nanese trećem licu), onda osiguranje pokriva tu štetu. Ako je vozilo oštećeno nečim što pripada imovini stambene zajednice (zajednička terasa, krov), onda su za štetu odgovorni svi stanari, a polisu osiguranja bi trebalo da pribavi stambena zajednica - navela je Saković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati