Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vreme ]

24. 05. 2024. 14:36 31

"Vučić je sebe proglasio za MORALNOG pobednika"

- Ta količina pogubnog srpskog patriotizma koja je uneta u javni život povodom rezolucije o Srebrenici neodoljivo podseća na vremena uoči ratova i sukoba u vremenu Miloševića. Ne verujem da će sada biti ratova zato što nema spremnosti na drugim stranama, ali su odnosi pokvareni. Pokvareni su odnosi sa Bosnom i Hercegovinom, ali su, potpuno bespotrebno, ozbiljno narušeni odnosi i sa Crnom Gorom - naglašava analitičar Boško Jakšić.

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić kaže za "Vreme“ da reakcije srpskih vlasti nakon izglasavanja rezolucije nisu iznenađujuće.

- Vođena je takva kampanja, tokom koje je Srbija bila u vanrednom stanju, gde se samo pričalo o Srebrenici, a očigledno su izbori potisnuti u drugi plan. Tokom tog vanrednog stanja Vučić je nagoveštavao da ne može da spreči izglasavanje rezolucije i potencirao je na igri brojeva uzdržanih, da bi onda faktički proglasio Srbiju i sebe za moralnog pobednika čitave procedure i glasanja u UN - ističe Jakšić i dodaje da za to nema osnova.

Jakšić je komentarisao i ponašanje predsednika Srbije u Njujorku.

- Sve je propraćeno sa ogromnom količinom patetike. Dakle, ovo zamotavanje u zastavu, a pre toga dramsko huktanje u zastavu je potpuno van svakog dostojanstva, bez obzira da li dobijate ili gubite.

Sagovornik "Vremena" smatra da bi celokupan proces mogao da ostavi trajnije posledice, pre svega po region, a zatim i šire.

- Vučić je doveo Srbiju u poziciju da se, maltene, kao u vreme Miloševića divi nekom Nauruu, a da se svađa sa Nemačkom koja je glavni ekonomski partner.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 31

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati