Društvo i ekonomija

D. Ljutić

26. 05. 2024. 07:00 3

SUPTILNO NEMIRAN Kako je Šapić postao "najtolerantniji političar"?

Naslov nema veze sa kišnom kanalizacijom, poplavama, zapaljenim autobusima. raskopanim ulicama. Beograd je postao najveća srpska palanka, koja na nivou grada, ali i na nivou zemlje, ne stremi ka demokratskim promenama, evropskim i svetskim standardima. Zahvaljujući njemu (Aleksaandru Šapiću). Reklo bi se da se sve pretvorilo u judsku dramu. Ali, samo kad bi govorili o ljudima. Ovde toga nema.

Zašto Srbijom ordiniraju političari koji ne mogu da sastave ni najprostiju rečenicu, zašto se zbune i kad hoće da kažu "dobar dan"? Zašto je to nespojiv kanjon koji deli osnovne postulate obrazovanja od SNS nedoučenosti i kako se stvorio nesklad u poimanju lične harizme na jednoj strani i njene užasne negacije na drugoj? Dakle, zašto dozvoljavamo taj snop gluposti od ljudi koji odlučuju o našim sudbinama.

Aleksandar Šapić sebe smatra najtolerantijim političarem. Na pitanje o nastupima u javnosti, rekao je da nikada nije prvi nikog napao, niti uvredio.

- A da li sam se branio? Da. I uvek ću se braniti - kazao je i dodao:

- Nađite mi još jednog kome konferencije za štampu izgledaju kao moje, na kojoj svako radi šta želi. Nađite mi samo još jednog.

Aleksandar Šapić je svojevremeno bio ljuti protivnik naprednjaka, navodeći da ne može nikad da im oprosti uvrede koje su mu upućivali. Štaviše, Šapić je u doba dok je bio na "ratnoj nozi" sa vladajućom strankom tvrdio da "samo ljudska gnjida može da pređe preko njihovih uvreda". Šapić je tom prilikom rekao da bi drugačije postupao prema onome ko mu uputi takve uvrede, da nije na javnoj funkciji.

- Je l' vi znate kako se to u kafani rešava, kad vam to neko kaže za stolom? Svi smo bili u kafani. Koji čovek, sa iole dostojanstva, pušta da mu to neko izgovara? Čovek koji preko toga prelazi je ljudska gnjida -  zaključio je tada opozicionar Šapić, koji je naposletku smogao snage da pređe naprednjacima preko svih uvreda koje su mu upućivali. 

Prema sopstvenom priznanju, to je učinio zbog toga što kroz SNS može lakše da ostvari svoje planove i političke ambicije. Tolerancija po Šapiću ili što netransparentnije, to bolje.

Šapić se, inače, više puta poneo na način koji je nedostojan funkcije koju obavlja. Tako se svojevremeno unosio u lice Dušanu Čaviću, aktivisti i jednom od autora "Marke žvaka", a zatim ga i izvređao rečima "magarče" i "dripčino".

U Trećem osnovnom sudu u Beogradu održano je nedavno ročište po tužbi Aleksandra Šapića protiv pisca i autora podkasta Marka Vidojkovića zbog povrede ugleda i časti, ali i zbog njegovih navoda u jednom autorskom tekstu.- Ja se i dalje bojim gospodina Šapića, to jeste poenta moje autocenzure i svega što se kasnije desilo. On je, Nenadu (Kulačinu) i meni pretio čupanjem srca, prvo Nenadu, pa onda obojici preko nacionalne frekvencije - rekao je Vidojković.

Pre izvesnog vremena konferencija za novinare o uklanjanju splavova predsednika Privremenog organa Aleksandra Šapića pretvorila se u razgovor sa građanima, protekla je u tenzijama, a završila se kada je došla na ivicu fizičkog obračuna. Aktivisti, stanaru Bloka 70 - inače snimatelju N1, koji nije bio na zadatku - nakon što je postavio pitanje: "Do koje godine ilegalni objekti mogu da se legalizuju", predsednik Privremenog organa uzeo je i bacio telefon.Onako kako Šapić glumi Brus Lija, Aleskandar Vučić izigrava brižnog roditelja i spretnog menadžera naroda srpskog. Način na koji Vučić opisuje njihov odnos, a za koji Šapić kaže da "dobija i jasne obrise prijateljstva" nije uobičajen za najbliže stranačke saradnike, prema kojima se Vučić često javno odnosi sa nipodaštavanjem, i čije "čistke" neretko obećava. Uporediv odnos donekle postoji sa Aleksandrom Vulinom, koji godinama ima čvrst lični odnos sa predsednikom Srbije i koji je do sada najotvorenije nastupao sa antiliberalnom i nacionalističkom retorikom. Stiče se utisak i da je Šapiću sve dozoljeno, a on ima svoju viziju kako da civilizuje žitelje srpske prestonice.

I, ko je sad tu ljudska gnjida?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati