Društvo i ekonomija

D. Ljutić

23. 05. 2024. 06:54 35

Raskol u srpskoj tajnoj službi: BIA NEĆE ORLIĆA?!

Inspektor Slobodan Milenković i pripadnici njegovog odeljenja najzaslužniji su za otkrivanje plantaže Jovanjica na kojoj je, prema tvrdnjama tužilaštva, pronađeno oko 1,6 tona opojne droge kanabis. Otkriće ove plantaže je predstavljalo početnu tačku u istrazi koja je, za sada, rezultovala sa dve optužnice - Jovanjicom 1 i Jovanjicom 2. Po ovoj drugoj optužnici, koja se bavi operacijom obezbeđivanja plantaže, među okrivljenima se nalaze i dvojica pripadnika BIA - Aleksandar Tošić i Branislav Radosavljević. Vladimir Orlić, koji se pominje kao kandidat za šefa Bezbednosno-informativne agencije, bi sve to trebalo da "utiša", ali po navodima upućenih, on nema te sposobnosti.

Zbog žrtvovanja za Srbiju, odnosno za Aleksandra Vučića, između kojih stoji znak jednakosti, ostavku je na mesto direktora BIA podneo Aleksandar Vulin. Navedeni razlog za to je sprečavanje uvođenja sankcija Srbiji, mada joj nisu pretile, nego je on lično dobio američke sankcije. Tajna služba se do sada ogledala u proizvodnji nejasne fikcije i javne paranoje - sprečila je šverc nepostojećeg oružja u Severnu Makedoniju i prebacivanje izmišljene naoružane formacije negde po raštrkanim bespućima Kosova.

Pre toga su spasavale vrh režima od zapadnih pustolova i domaćih izdajnika. Legenda o svemoći službe podgrevana je izmaštanim akcijama. U novim zaduženjima, posebne stavke su posvećene protivnicima režima i njegovog kultnog simbola. I načinima borbe protiv njih: praćenje, zastrašivanje, konstruisanje afera i ucenjivanje, uznemiravanje, po potrebi i premlaćivanje, unošenje građanskog nemira, zapošljavanje nasilnika i kriminalaca da rade za državu.

Mesec dana nakon što je Vulin podneo ostavku, BIA je dobila novog čoveka na čelu. Pored imena Tomislava Radovanovića će, doduše, za početak stajati i v. d. Može li on biti rešenje na duže staze ili će sa novom Vladom doći i do promena u bezbednosnoj agenciji? U tom kontekstu spekuliše se da bi na njegovom mestu zapravo mogao da se nađe Bojan Dimić, načelnik Prve uprave u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA), čovek koji navodno blizak kontroverznim biznismenima Zvonku Veselinoviću i Milanu Radoičiću. Međutim, u poslednjih meseca dana spominje se sve češće i ime Vladimira Orlića.

Mesta u Nemanjinoj 11 odavno su popunjena, a Orlić - jedan od istaknutijih naprednjaka i predsednik Skupštine u prethodnom sazivu - nije se našao među 32 člana Vlade. Iako se pominjalo da bi Orlić mogao da zameni sadašnjeg premijera Miloša Vučevića na mestu ministra odbrane, to mesto je, ipak, pripalo Bratislavu Gašiću. Iznenađenje je bilo za mnoge što se Orlić neće naći u Vladi i što ostaje u Narodnoj skupštini samo kao poslanik. Kako navode izvori portala Direktno.rs, operativci srpske tajne službe ne žele u svojim redovima bivšeg predsednika Skupštine.

- Mnogi u BIA svoj posao s punim pravom doživljavaju kao spletkarenje. Skoro sasvim sigurno najdragoceniji proizvod tog posla bili su oni najtajniji "pročitaj pa vrati" izveštaji, rađeni s one strane zakona i pristojnosti, spletke i olajavanja. To traje i dalje. Orlić je načuo da će ga dočekati neizbežni i predvidivi front solidarnih rutinera, naviknutih da malo rade, a mnogo su moćni. Kao i svi birokrati, oni imaju onu istu logiku: "došao je i ovaj, pa će da ode, a mi ostajemo". Suština je da on nije poželjan da ga uvedu u posao posle Gašića i Vulina. I na kraju, sve što  bude pokušao da radi, biće predmet političkih nagodbi i stranačkih cenjkanja unutar ove skalamerije od Vlade - navodi naš izvor.

Po navodima našeg izvora, na mesto prvog čoveka tajne službe, od vremena SNS-a, neizbežno su bili dovođeni ljudi slabog profesionalnog i moralnog kvaliteta, i to je bila mala i zbijena sredina u kojoj se svi znaju, međusobno ogovaraju i zavide jedni drugima. Te okolnosti mogu da olakšaju "tranziciju", pod uslovom da novi direktor bude imao političku podršku za ono što, treba da napravi.

- Orlić jednostavno nije deo te iskusne ekipe u tajnoj službi. On je gore rešenje i od Vulina i od Gašića. Potaman je režimu jer nema "svoje ljude" da ubaci u službu. To i inače znači da ne bi imao nikakav uticaj na njihov rad, ali bi ostajao i bez bitnih informacija za prosleđivanje onom ko se za sve pita - navodi dalje naš sagovrnik blizak srpskoj tajnoj službi.

S druge strane, ni Ustav ni Zakon o Bezbednosno-informativnoj agenciji eksplicitno ne propisuju da direktor ne sme biti član partije. Takvo ograničenje važi za pripadnike BIA, ali nekoliko odredbi zakona pravi jasnu distinkciju između direktora i pripadnika. Stoga bi se obaveza instant potiranja stranačke pripadnosti mogla izvesti tumačenjem da je i direktor "pripadnik". Suština je da Bezbednosnom agencijom treba da rukovodi profesionalac koji nije deo političkog miljea. Ili bar to nije bio određeni period pred postavljenje.

Ono što se od direktora BIA očekuje, a mnogi zaposleni u agenciji smatraju da Orlić nema, jeste integritet, visok nivo samokontrole, taktičnosti i odmerenosti i sposobnost za donošenje promišljenih odluka. Prethodni događaju u Skupštini Srbije pokazuju da Orlić tako nešto ne poseduje.

Ipak, treba imati u vidu da u Srbiji, od postavljenja čistačice u Ćićevcu do šefa BIA, odlučuje samo ON...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 35

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati