Društvo i ekonomija

[ Izvor: 021.rs ]

20. 05. 2024. 17:54 4

Sindikati "Puteva Srbije" najavili ŠTRAJK

Sindikati Javnog preduzeća "Putevi Srbije" najavili su mogući štrajk ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni. Štrajk bi podrazumevao i blokadu pojedinih naplatnih stanica na auto-putevima u Srbiji.

Pre štrajka, Sindikat "Nezavisnost" u petak, 24. maja, organizuje protest sa jednočasovnom blokadom Bulevara kralja Aleksandra u Beogradu, ispred upravne zgrade "Puteva" Srbije.Povod za protest i štrajk je, kako kažu sindikalci, odbijanje predstavnika Vlade Republike Srbije da potpišu novi kolektivni ugovor. 

- Svi sindikati u JP "Putevi Srbije" su složni u jednom, da su životi i egzistencija radnika nepotpisivanjem novog kolektivnog ugovora ugroženi. Svi sindikati će uzeti učešće u borbi za socijalna prava radnika -  navode u  Sindikatu "Nezavisnost" za 021.rs

Iz "Nezavisnosti" tvrde da su se obratili i Ministarstvu finansija sa zahtevom za prijem, kao i da im je rečeno da resorno ministarstvo, odnosno Ministarstvo građevinarstva i infrastrukture, kao i Ministarstvo rada bili saglasni sa povećanjem plate za inkasante u "Putevima Srbije", ali da ih je Ministarstvo finansija odbilo. U dopisu poslatom Ministarstvu, a u koji je 021.rs imao uvid, navodi se da Sindikat traži uvećanje koeficijenta inkasantima i proporcionalno svim pratećim službama.

Zahtevaju i uvećanje ličnog dohotka po osnovu smenskog rada na 26 odsto, a po osnovu prekovremenog rada na 24 odsto. Sindikat traži i isplatu jedne prosečne plate u javnom preduzeću za rođenje deteta, kao i da se roditelji vode kao uži članovi porodice prilikm dodele solidarne pomoći u slučaju smrti. Među zahtevima je i plaćanje jedne veštačke oplodnje za radnike koji na taj način pokušavaju da postanu roditelji, ali i uvećanje iznosa toplog obroka po radnom danu na 850 dinara. 

Sindikat traži i uvećanje regresa za 50 odsto, kao i isplatu 13. plate.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati