Društvo i ekonomija

Direktno.rs

15. 05. 2024. 19:26 0

SSP: Nismo kao društvo dovoljno uradili da žene zaštitimo od nasilja

"Još jedna žena je danas ubijena, 36 u poslednjih 16 meseci. Suze i deca bez majki su dokaz i opomena da nismo kao društvo uradili dovoljno da bi zaštitili žene od stravičnog nasilja i da tu ne pomažu besmislene parole iz ekspozea novog premijera i starog radikala Miloša Vučevića koji ženu proglašava za biće i vrednuje samo ako je donela novi život", izjavila je predsednica Ženske mreže Stranke slobode i pravde Ferida Čustović.

- Stranka slobode i pravde zahteva da se usvoji nova strategija borbe protiv femicida na osnovu predloga koje ponavljamo već pet godina a za koje je naprednjačka vlast gluva i slepa. Predlažemo da se: 1. kao posebno krivično delo izdvoji ubistvo žene iz mržnje, i to u okviru dela teško ubistvo, 2. hitno uvede registar nasilnika, 3. pooštre zakonske kazne za nasilnike i 4. ekonomski osnaže žene pronalaženjem sigurnog posla i usvoji zakon o alimentacionom fondu - navodi Čustović i zaključuje:

- Spremni smo da razgovaramo o svim drugim predlozima jer se nasilje neće zaustaviti samo od sebe, posebno ne ako se ženama uskraćuju osnovna prava poput prava na jednaku zaradu, koju je u svom ekspozeu doveo u pitanje predsednik vlade Vučević, a nasilje promoviše kroz medije koji su generatori nasilja dok REM ćuti. Sve ovo je nephodno uraditi kako se ovakvi strašni zločini više ne bi ponavljali, ali nažalost vlast u Srbiji nema političku volju i ne želi da uradi bilo šta od ovoga.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati