Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

11. 05. 2024. 06:36 5

Građani u problemu: Deficit ogreva na vidiku

Srbija nema dovoljno šuma, odnosno biomase, kojom bi mogla da obezbedi grejanje za građane, ocenio je predsednik Udruženja za daljinsko grejanje Srbije Dejan Stojanović. On je na konferenciji "Ubrzanje prelaska na održivo grejanje na Zapadnom Balkanu“ ukazao na to da u zemlji postoji raspoloživih oko osam miliona kubika šume, a da se između 800.000 i milion domaćinstava greje na drvo.

- Prostom računicom se dolazi do toga da svako domaćinstvo potroši od sedam do osam kubika (drveta) godišnje, i vi vidite da tu prostora nema. Došli smo do toga da u Srbiji može da se napravi još 369 gigavat sati energije iz biomase - rekao je on. Dodao je da u Srbiji postoji oko 60 sistema daljinskog grejanja, a da skoro svi rade na fosilna goriva, prenosi Nova ekonomija.

- Osamdeset odsto toplotne energije se pravi iz prirodnog gasa, a ugalj i mazut sa po deset odsto učestvuju (u ovom energetsom miksu). Sliku nam kvari kupljena toplotna energija, koja se uglavnom kupuje od Elektroprivrede Srbije. U poslednjih nekoliko godina mazut i ugalj iščezavaju, što je jako dobro - smatra Stojanović.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je jednaka količina energije potrebna i za grejanje i za hlađenje.

- Toplane u Srbiji su pokrivene merenjem energije, a odredili smo i metodologiju za određivanje cena grejanja. Za sada samo dvadesetak toplana od 60 (naplaćuje) toplotnu energiju prema potrošnji - kazao je on.

Gradonačelnik crnogorske opštine Žabljak Radoje Žugić istakao je da ta opština koristi dominantno goriva kao što su drva i ugalj, kao i da se lokalno stanovništvo za individualna ložišta snabdeva ugljem iz rudnika Pljevlja.

- Grejna sezona kod nas, zbog geografske strukture, na mestu gde su niske temeperature, ponekad traje i po 12 meseci. Nekad imamo potrebu da mnogo puta u toku godine i van sezone uključimo grejanje - rekao je on.

Dodao je da Vlada Crne Gore pruža podršku u realizaciji projekata koji se tiču ekologije, ali i istakao da sama opština nema dovoljno kapaciteta u broju kadrova koji mogu da se bave samo pitanjima biomase i rešavanjem ovih problema.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati