Društvo i ekonomija

be [ Izvor: bebac.com ]

09. 05. 2024. 17:03 2

Upućen dopis Zavetnici: Rešavanje problema, a ne populizam

Roditeljski portal Bebac uputio je dopis novoj ministarki za brigu o porodici i demografiju Milici Đurđević Stamenkovski, u kome ističu da očekuju mnogo više od onog što je do sada urađeno.

- Roditelji od Ministarstva očekuju mnogo više od onog što je do sada urađeno. Došli ste na čelo jednog od najznačajnijih resora za nas roditelje i zato je neophodno da radite i ponašate se u skladu sa ulogom koja vam je poverena - navodi se u dopisu.

Kako navode, očekuju da će nova ministarka svojim angažmanom i odlučnošću podržati roditelje i hrabro se uhvatiti u koštac s ključnim izazovima koji ih muče.

- Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju ne bi smelo biti mesto populizma, jeftinih obećanja i loše skovanih propisa jer svaka reč, svaka tačka zakona i svako obećanje ima dalekosežne posledice na porodice u našoj zemlji. Svako vaše pojavljivanje u neprimerenim televizijskim programima, koji imaju karakter rijalitija, nepovratno će urušiti povrenje porodica u instituciju koju predstavljate - ocenjuju sa portala Bebac.

- Mi, roditelji, uzdamo se u to što ćete uraditi, nadamo se boljem položaju porodica, očekujemo poboljšanje uslova za našu decu i želimo da što pre rešite probleme koje imamo. Svaku dobru odluku ćemo podržati, ali ćemo eventualne loše mere i zakone oštro osuditi. Vaša prva ministarska izjava, da želite povećati broj stanovnika Srbije za 700.000 do narednog popisa, nas je zabrinula jer odiše odsustvom realnosti i pokazuje neupućnost u demografsku situaciju Srbije. Borba za veći natalitet ne može se dobiti mahanjem magičnog štapića, a svako i najmanje koketiranje sa oduzimanjem sloboda i ugrožavanjem ženskog zdravlje radi povećanja nataliteta najstrožije ćemo osuditi - dodaju.

Kako su dalje naveli u dopisu, visoka novčana davanja i helikopter pomoć nisu ohrabrenje i motivacija za širenje porodice.

- To nam pokazuje i prošlogodišnji broj novoođenčadi koji je bio na istorijskom minimumu. Stabilno društvo u kome će se budući roditelji osećati sigurno mogu biti podstrek da se porodice stvaraju. Porodice se rađaju u državama koje brinu o svojim građanim koji žele budućnost bez straha. Bez straha od otkaza jer žele porodicu, bez straha da li će sutra imati za pelene, bez straha da će biti diskriminisani i obespravljeni, bez straha da će im deca sutra postati socijalni slučajevi. A taj strah ne jenjava, on se, kako vidimo, svake godine sve više povećava jer mladi odlaze da svoje porodice osnivaju na nekom drugom, za njih, boljem mestu - kažu sa portala Bebac.

- Vaša politička pripadnost nije od značaja u očima roditelja. Ono što je bitno jesu merljivi rezultati vašeg rada, koje će ocenjivati roditelji i naša deca u budućnosti. Briga o porodici nije izbor, već nužnost za opstanak naše zemlje, a problemi poput nedostatka mesta u vrtićima su samo vrh ledenog brega koji ukazuje na dosadašnju nebrigu - navode oni.

Kako zaključuju, spremi su da podrže svaku pravednu meru, ali isto tako osudiće svaki oblik nemara koji bi dodatno opteretio roditelje i decu.

- Vaša nova funkcija ministarke za porodicu zahteva dosledan i odgovoran pristup. Zato apelujemo da analitički i sa stručnjacima sagledate probleme i ponudite konkretna i efikasna rešenja - zaključuju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Pazi prste!

Anketa

Da li će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama?

Rezultati