Društvo i ekonomija

D. Ljutić

13. 04. 2024. 07:00 15

LUJ VITON I LETEĆI TAKSI Pokušaj vlasti da zataška da su deca rudara ostala bez OČEVA

Rudnik je sigurno najtamniji deo neke nesreće u kojem kopaju i duhovi, ali oči ovog režima nisu uprte u ovo mesto. Zato što oni ne poznaju šta je razlika između hrabrih i kukavica. Tako su u vrednovanju srpskog rodoljublja postavljeni Luj Viton i leteći taksi. Odlučeno je da za smrt osmoro rudara iz rudnika Soko niko nije kriv - i tačka. Žalba nije dozvoljena. Smrt rudara kida srce. Zavaljeni u svoje udobne fotelje ovdašnji istaknuti političari na vlasti, njihovi velelepni investitori, ministri, sada, kako reče predsednik Srbije, nezaustavljivo srljaju u progres. Teško da je iko iz srpske vlade ikad čuo da je dvanaestoro dece pretvoreno u siročad. Da li je bar za trenutak zastao da teško uzdahne i opsuje nesreću i krivce? Da pomisli da su stradali rudari bili ljudi, koji su živeli u zemlji, koja je tigar na Balkanu?

Ako se o nečemu u Srbiji stalno priča, onda je to patriotizam. Ako se nešto slavi, to je patriotizam. Ako škole nečemu podučavaju, podučavaju patriotizmu. Međutim, vlasti u Srbiji najtemeljnije indoktrinirani patriotskim obrazovanjem, nisu spremni da podnesu ni najmanju žrtvu za zajedničko dobro. Nema ovde mesta ni za brigu za druge, pa ni za brigu o državi u koju se zaklinju. Nije stoga ni čudo što najveće "patriote" bez stida i srama ispaljuju najveće neistine i besmislice. Gubitak kontrole nad osnovnim životnim pravima je jedan od najvećih generatora nepravde, koju ovaj režim servira narodu. 

Do otvaranja specijalizovane izložbe EXPO 2027 Srbijom će krstariti autonomni automobili, i to leteći! Naravno, ako uvere predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je to sigurno. To je samo godinu dana pre završetka prve linije metroa, koja bi trebalo da bude gotova 2028. godine, a prve četiri stanice podzemne železnice se već kopaju. Građani leve obale Dunava, Borče, Ovče, Krnjače, Koteža imaju kanalizaciju, posle decenija čekanja, a u fabrici koju je država otvorila zajedno sa kineskim Sinofarmom proizvode se najmodernije vakcine. Verujete?

A na drugoj strani - bolna realnost. Više javno tužilaštvo u Nišu odbacilo je krajem marta prigovor advokata porodica poginulih rudara u rudniku Soko. Time je ostala na snazi odluka Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu da za nesreću niko nije odgovoran. Protiv njihove odluke nije dozvoljena žalba, niti prigovor.

Da podsetimo, u vreme nesreće koja se dogodila 1. aprila 2022. godine u jami je bilo 60 rudara. Povređen je 21, a poginulo osam rudara. Najmlađi poginuli rudar je imao 31, a najstariji 59 godina. Rudarske nesreće u našim rudnicima su česte, teške i strašne. Samo u poslednjih pedesetak godina u nesrećama u aleksinačkom i sokobanjskom rudniku poginulo je oko 150 ljudi. Najveća od tih tragedija desila se 17. novembra 1989. godine, kada je u požaru poginulo 90 rudara. Cela jedna smena. Požar je izbio na dubini od oko 700 metara, a izvlačenje tela je trajalo 25 dana. U nesreći iz 1998. godine, stradalo je 29 rudara.

A ovu poslednju nesreću, onu u rudniku "Soko" iz 2022. godine, kao i sramnu presudu da niko nije kriv, vlast bi da po svaku cenu pokrije. Luj Vitonom i letećim taksijem, dabome!

- Da budem sasvim iskren, mi se nadamo do 2026. konačno i Luj Viton dođe u Srbiju, u Beograd na vodi i onda smo rešili sve te probleme -  rekao je Vučić obraćajući se novinarima tokom svoje posete Parizu.

- Nikada nas nećete podjarmiti. Nikada srpski narod neće pristati na pritiske, ucene i besmislene optužbe. Nikada. Živeće srpski narod, živeće Srbija - bio je jasan predsednik. 

Nije spomenuo rudare i verovatno, po prvi put, nije komentarisao neku sudsku odluku. I, inače, šta je za ovaj režim grb Srbije. Samo ideološki marketing.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati