Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

11. 04. 2024. 13:09 2

Nemar uzrok ubistva penzionera u KPZ Padinska Skela

Zaštitnik građana je utvrdio propuste u radu zaposlenih u zatvoru u Padinskoj Skeli u slučaju zatvorenika koji je preminuo u toj kazneno - popravnoj ustanovi posle pretrpljenog fizičkog i seksualnog zlostavljanja.

Kako se navodi u saopštenju zaštitnika građana, utvrđeno je da je zdravstvena služba u konkretnom slučaju postupala nezakonito i nepravilno, jer pregledi preminulog zatvorenika, za koje je u izveštajima Službe za obezbeđenje navedeno da su obavljeni 25. januara i 1. februara ove godine, nisu evidentirani u skladu sa propisima, odnosno u medicinskoj dokumentaciji nema podataka o tome da su obavljeni, a prilikom lekarskog pregleda koji je obavljen 3. februara nisu sačinjene fotografije konstatovanih povreda.

Zaštitnik u izveštaju dodaje da je fotografije napravio medicinski tehničar 4. februara u spavaonici u kojoj je preminuli boravio.

- O novim povredama medicinski tehničar nije nikoga obavestio, iako su vidljive povrede na bradi i obrazima koje nisu uočene na pregledu koji je obavljen 3. februara predstavljale znak ili indikaciju da je prema njemu primenjeno nasilje - piše u izveštaju ombudsmana.

Tokom kontrole rada KPZ Padinska Skela utvrđeno je i da su zaposleni u Službi za obezbeđenje postupali nepravilno, jer o vidljivim fizičkim promenama AA, kao i o razlozima zbog kojih je on 4. februara premešten u drugu spavaonicu nisu sačinili službenu belešku niti o tome dalje izveštavali nadređene na propisani način.
- Zaštitnik građana je utvrdio da razvrstavanje u spavaonicu u konkretnom slučaju nije sprovedeno uz brižljivu ocenu svih okolnosti od kojih zavisi međusobni uticaj i opasnost od fizičkog ili psihičkog ugrožavanja, odnosno nisu uzete u obzir godine starosti, vrsta prekršaja, činjenica da prethodno nije osuđivan ni prekršajno kažnjavan, okolnost da je sud prvobitno odredio da se izvršenje izrečene novčane kazne sprovede sa penzije kažnjenog, ali da to nije bilo moguće, te da mu je zato novčana kazna zamenjena kaznom zatvora, kao i da nisu uzete u obzir osobine i lična svojstva drugih prekršajno kažnjenih lica sa kojima se smešta u spavaonicu, te da sada pok. AA nije bio prepoznat kao potencijalna žrtva nasilja od strane drugih lica sa kojima je bio smešten u istu spavaonicu - navodi se u saopštenju istog..

Mediji su 19. marta objavili da je zatvorenik S.B. (70) preminuo u zatvoru u Padinskoj Skeli 4. februara od posledica višednevnog fizičkog i seksualnog zlostavljanja. Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je istog dana saopštila da su pokrenuti disciplinski postupci protiv sedam zaposlenih u KPZ, a 22. marta su upravnik i još deset osoba suspendovani sa posla.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati