Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

09. 04. 2024. 17:05 4

Srpska firma povećala izvoz oružja u Izrael: Samo u martu poslovi od 14 MILIONA EVRA

Izvoz državnog proizvođača naoružanja Jugoimport-SDPR u Izrael drastično je skočio u martu. Njegova vrednost iznosila je 14,09 miliona evra samo prošlog meseca, prema podacima portala Checkpoint.rs, koji u svojoj bazi sakuplja podatke zvaničnih institucija.

Ovo je značajno povećanje izvoza Jugoimporta u Izrael u odnosu na prethodna dva iz oktobra i februara, o kojima je pisla Balkanska istraživačka mreža BIRN. 

BIRN je prethodno objavio da su ove pošiljke zajedno bile vredne "više od milion evra“, a da su realizovane nakon iznenadnog napada Hamasa na Izrael, 7. oktobra 2023. Novinari BIRN-a su, na upit Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine o vrednosti ugovora, dobili odgovor da se podaci o izvozu oružja u Izrael vode pod oznakom "strogo poverljivo“.

U ovom napadu je, prema podacima tamošnjih medija, ubijeno oko 1.200 Izraelaca, a 250 njih su postali taoci Hamasa. U međuvremenu su neki od njih pušteni ili su pronađeni mrtvi. Izrael je nakon napada Hamasa pokrenuo ogromnu vojnu ofanzivu u pojasu Gaze, u kojoj je do sada ubijeno oko 32.500 Palestinaca, među kojima je veliki broj dece, prenosi Nova ekonomija.

Oko 200 zaposlenih u međunarodnim humanitarnim organizacijama je (zaključno sa martom) takođe stradalo u ratnim dejstvima. Južna Afrika je krajem decembra 2023. pred Međunarodnim sudom pravde optužila Izrael za genocid u Gazi, što zvanični Tel Aviv negira. Ratu se ne nazire kraj ni nakon šest meseci, a premijer Izraela Benjamin Netanjahu u ponedeljak je izjavio da je datum napada izraelske vojske na grad Rafa ".određen“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati