Društvo i ekonomija

Direktno.rs

07. 04. 2024. 13:57 38

"Cmolić izjednačio dva mostruma sa svim Boranima"

Gospodine Cmoliću, načelniče UKP-a, izrekli ste u javnom prostoru stvari koje se označavaju kao širenje nacionalne mržnje u najmanju ruku, povezujući monstruozan čin ubistva devojčice od dve godine, za kojom čitav Bor plače, sa karakteristikama ovog podneblja, običajima, jezikom, generalizujući i vređajući svakog stanovnika borskog okruga, a naročito Vlahe koji su na ovim prostorima starosedeoci - navela je Irena Živković, predsednik odbora Stranke slobode i pravde u Boru i narodna poslanica, čiju izjavu prenosimo u celosti.

- Vi povezujete dva monstruma sa svima nama koji živimo u Boru i borskim selima. Monstrumi, gospodine, nemaju pripadnost. Ni nacionalnu, ni versku, ni političku, ni jezičnu. Oni su prosto monstrumi - dodaje Živković.

- Treba da znate, gospodine, da je grad Bor, na koji bacate ljagu i čije stanovnike označavate u najmanju ruku divljacima, od samog nastanka urban grad koji je pedesetih imao Muzičku školu, šezdesetih baletsku, Tehnički fakultet, a sportske i kulturne komplekse o kakvima mnogi gradovi Srbije i dan danas sanjaju. Ovo područje, koje vređate, je izgradilo, gospodine, pola bivše SFRJ svojim radom i svojom nesebičnošću, a kada govorimo o Vlasima, koje ponižavate svojom izjavom, mogli biste malo i da naučite koliko su se Vlasi od Prvog srpskog ustanka borili rame uz rame sa Srbima. Paulj Mateji (Pavle Matejić) je bio vođa ustanka, a njegove jedinice su učestvovale na Čegru. Jedinice Hajduk Veljka su bile prepune Vlaha. Zajedno sa Srbima učestvovali su u svim ratovima za oslobođenje, a i sami su desektovani nakon Prvog svetskog rata, što pokazuju spomenci poginulima u svakom vlaškom selu. O drugom svetskom ratu i ratovima devedesetih da i ne spominjem - kaže Irena Živković.

- Mogli biste da naučite, gospodine, i da je pesmu "Tamo daleko", koja je utkana u nit srpskog naroda komponovao Đorđe Marinković iz Korbova kod Kladova, takođe Vlah. Zahtevam, gospodine Cmoliću, da uputite javno izvinjenje svim stanovnicima borskog okruga, a naročito Vlasima. Vaša pozicija vas na to obavezuje. A onda se i osvrnite na gomile zločina koji Vam se pred očima dešavaju, a ne reagujete jer počinioci imaju političku zaštitu Srpske napredne stranke - zaključuje Irena Živković, predsednik odbora Stranke slobode i pravde u Boru i narodna poslanica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 38

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati