Društvo i ekonomija

[ Izvor: Biznis rs. ]

04. 04. 2024. 13:00 6

Koliko košta put kolima do Grčke?

Ukoliko se spremate da na letnji odmor krenete kolima, pored cena putarina o kojima smo pisali, kao osnovnu stavku imaćete i cenu goriva. Ono što je već u samom startu poznato, i godinama se ne menja, jeste da ćete najjeftinije proći ukoliko rezervoar punite u Severnoj Makedoniji.

Naime, kako navodi sajt Global Petrol Prices, koji prati cene naftnih derivata širom sveta, litar benzina 1. aprila u Srbiji je koštao 190 dinara, odnosno 1,62 evra, dok je u Makedoniji koštao 85 denara, odnosno 1,38 evra. U Grčkoj će vas benzin koštati 1,94 evra po litru. Ukoliko vozite automobil na dizel, situacija je malo drugačija, pa ćete tako litar u Srbiji platiti 203 dinara, odnosno 1,73 evra, u Makedoniji 76 denara ili 1,23 evra, dok u Grčkoj cena ovog derivata po litru iznosi isto kao na domaćim pumpama  - 1,73 evra. Ukoliko se odlučite za put preko Albanije, trebalo bi da znate da litar benzina u ovoj zemlji košta 1,81 evra, dok je litar dizela 1,83 evra.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, objašnjava u razgovoru za Biznis.rs zbog čega se cene goriva razlikuju od zemlje do zemlje, i kako to da je dizel uvek skuplji u Srbiji nego, na primer, u Severnoj Makedoniji.

- Kod dizela i tečnog naftnog gasa imamo jako visoke dodatne troškove, u šta pored akcize spadaju naknade za formiranje obaveznih rezervi, naknada za unapređenje energetske efikasnosti, naknada za markiranje goriva, nakanada za monitoring kvaliteta goriva i onda se na sve te naknade obračunava porez na dodatu vrednost (PDV) - kaže sagovornik.

Na pitanje da li se sada može prognozirati kako će se cene goriva kretati do kraja leta, Mićović kaže - ne! Napominje da oko 80 odsto svih derivata nafte koji se potroše u Srbiji potiče iz uvoza ili se dobija preradom uvozne nafte. On objašnjava i da kod benzina nemamo tako velike namete i da su tu dažbine na nivou proseka.

- Ne možete izolovati Srbiju od uticaja i na tu baznu cenu dosta utiču regionalne i globalne promene. Od  2022. godine nijedna naftna kompanija u našoj zemlji ne određuje cene goriva. Njih određuje država petkom. Uzme u obzir parametre tržišta, promenu kursa dolara, promenu logističkih troškova, ograniči mqloprodajnu maržu i to su maksimalne cene - kaže Tomislav Mićović.  

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati