Društvo i ekonomija

[ Izvor: 021.rs ]

03. 04. 2024. 12:38 3

U Srbiji 30 odsto roditelja JEDVA hrani decu

Srbija nema strateški dokument za smanjivanje siromaštva 14 godina, a 15 godina nema strategiju socijalne zaštite, a to su dva dokumenta koja bi trebalo da doprinesu rešavanju problema siromaštva.

To je izjavila psihološkinja i istraživačica Fondacije "Centar za demokratiju" Sarita Bradaš. Ona je na debati "Inicijativa za donošenje strategije socijalne zaštite" istakla da poslednji podaci Ujedinjenih nacija (UN) o apsolutnom siromaštvu pokazuju da je 12,1 odsto stanovništva u Srbiji tokom 2023. godine bilo u situaciji apsolutnog siromaštva odnosno sebi nije moglo da priušti ni osnovne životne potrebe..

- To je ono što ne iznenađuje, jer smo bili svedoci krize koja je nastupila tokom pandemije kovida-19, pa krize izazvane ratom u Ukrajini i naših specifičnosti inflacije koja se dugo zadržava na ovim prostorima - rekla je Bradaš, a prenosi 021.rs.

Kako je navela, podaci o siromaštvu u Srbiji su "upalili crveno svetlo" za to da je potrebno nešto uraditi u trenutnim okolnostima.

Bradaš je istakla da poseduje informacije da su formirane radne grupe za izmenu Zakona o socijalnoj zaštiti i za izradu Strategije socijalne zaštite.

- Istraživanje za 2023. godinu o tome kako je rast cena uticao na životni standard stanoništva, pokazalo je da je za naglo opadanje kupovne moći kriv nagli porast cena - objasnila je Bradaš.

Prema njenim rečima, istraživanje je pokazalo da je 60 odsto ispitanih savladalo poteškoće tako što su novac pozajmljivali od rođaka ili prijatelja. Bradaš je dodala da je 46 odsto ispitanika reklo da ne uključuje grejanje kada je hladno, 41 odsto se ne leči kad ima zdravstvene pobleme, a većina preskače jedan obrok kada su gladni.

- Ono što je ovo istraživanje pokazalo je da je poraslo i siromaštvo dece, jer 30 odsto ispitanih roditelja ne može da zadovolji osnovne potrebe dece koje se odnose na hranu, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje - predočila je Bradaš.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati