Društvo i ekonomija

[ Izvor: Biznis rs. ]

31. 03. 2024. 05:27 4

Da li je privatno zdravstveno osiguranje luksuz ili potreba?

Bilo da ste dobili temperaturu ili imate neku težu povredu, na pregled doktora – naročito specijaliste, moraćete da sačekate neko vreme. Nije tajna da se u domovima zdravlja koji su primarni centri zdravstvene zaštite na pregled ponekad čeka i više dana, dok se prijem kod specijaliste zakazuje i po nekoliko meseci unapred. Upravo ove situacije najčešći su razlozi zbog kojih se veliki broj građana odlučuje za lečenje u privatnoj praksi.

Privatno zdravstveno osiguranje birate dobrovoljno i možete ga koristiti u privatnim zdravstvenim ustanovama koje imaju sklopljen ugovor sa osiguravajućom kućom. Naziva se i dobrovoljno ili dodatno zdravstveno osiguranje, a sve češće se nalazi kao deo paketa benefita prlikom zapošljavanja. Ukoliko vam ga pak firma ne uplaćuje – ugovor sa osiguravajućom kućom možete sklopiti i samostalno.

Milica Koprivica, pomoćnica direktora nadležnog za GlobosMedic u Globos osiguranju kaže da interesovanje za ovaj vid osiguranja kontinuirano raste "budući da se od početka pandemije promenila svest o važnosti ove vrste osiguranja i očuvanju zdravlja“. Upitana koje medicinske usluge se najčešće traže kada se uputite kod “privatnog lekara”, Koprivica ističe da su to pregledi svih specijalističkihh grana, kao i prateće dijagnostike. Ona objašnjava da “iako je u osnovi ove vrste osiguranja lečenje akutnih stanja, zastupljeno je i lečenje hroničnih bolesti“, piše Biznis.rs.

Deviza "koliko para - toliko muzike“ mogla bi da se primeni i na tarife osiguravajućih kuća. Naime, kao i kod ostalih proizvoda, u zavisnosti od toga koji rizici su pokriveni i cene se kreću od 20 evra pa naviše. Moguće je da uz osnovni paket kombinujete i ostale pakete osiguranja, kao i da ostvarite određene popuste ukoliko se opredelite za porodične pakete. Cene se menjaju i u odnosu na godine osiguranika, ali i pol. Prema poslednjim podacima Narodne banke Srbije za februar 2024. godine, u Srbiji je aktivno 11 društava za osiguranje, a kod većine je moguće kupiti polisu za dobrovoljno zdravstveno osiguranje.  

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati