Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

27. 03. 2024. 18:27 3

Firma povezana sa dovoženjem birača iz RS bogato nagrađena

Firma "T&M Group Solutions", povezivana sa dovođenjem fantomskih birača iz Republike Srpske na izborima u decembru, za 10 dana dobila je dva posla od države vredna 150 miliona dinara, odnosno više od 1,2 miliona evra. U pitanju su usluge fizičkog obezbeđenja prostorija Društva za iznajmljivanje nekretnina i Muzeja grada Beograda. Vlasnik firme koja je dobila unosne poslove je Dane Šijan, bivši rukometaš hapšen u Crnoj Gori zbog izbornih malverzacija i osoba bliska SNS.

Na izborni dan, ispred beogradske Arene koja je bila zborno mesto za glasače iz Republike Srpske uočena su vozila firme "T&M Group Solutions".

Od tog trenutka počelo je njeno povezivanje sa brojnim izbornim nepravilnostima koja su dokumentovana oko i unutar beogradske "Arene". Dok je opozicija uporno ponavljala da su izbori pokradeni, a vlast da je sve proteklo regularno, poslovi firme "T&M Group Solutions" su se nizali, a prihodi rasli.

Prema podacima dostupnim na Portalu javnih nabavki, samo u periodu od 13 do 21. marta 2024. godine, firma je dobila dva veoma unosna posla od državnih institucija i preduzeća.

Najpre je Društvo za iznajmljivanje nekretnina 13. marta poverilo posao fizičkog obezbeđenja firmi koja se dovodi u vezu sa dovođenjem fantomskih birača iz Republike Srpske. Za taj posao izdvojeno je 90 miliona dinara i to kroz potpisivanje okvirnog sporazuma.

Samo osam dana kasnije, 21. marta, Muzej grada Beograda sklopio je ugovor sa konzorcijumom na čijem je čelu "T&M Group Solutions", kako bi se obezbedila imovina ove kulturne institucije. Osim nje, u grupi ponuđača koja je dobila posao našle su se i firme "Atlas security" i "Sparta security" koje se od ranije dovode u vezu sa SNS, te dobijaju brojne poslove od grada Beograda.

U ugovoru koji je javno dostupan vidi se da će za obezbeđenje muzeja konzorcijum dobiti 60 miliona dinara, što predstavlja nastavak odlične saradnje sa državnim institucijama. Dakle, ukupno 150 miliona dinara za samo osam dana dobila je firma koja ima istoriju odlične saradnje sa državnim institucijama.

Poslovi cvetali i u 2023. godini

Sudeći po podacima sa Portala javnih nabavki, upravo je kompanija "T&M group" u konzorcijumu s drugim firmama samo od početka 2023. od države dobila poslove vredne više od 213 miliona evra. Pojedine je realizovala kroz ugovore, a deo i kroz okvirne sporazume.

Najviše je sklopljeno sa Upravom za zajedničke poslove republičkih organa, koja je Šijanovu firmu angažovala za čišćenje i fizičko tehničko obezbeđenje drugih državnih i nezavisnih institucija. Tako je, paradoksalno, "T&M" zajedno sa firmom "Dobergard" i još jednim preduzećem dobio posao obezbeđenja Agencije za sprečavanje korupcije, vredan nešto više od 325.000 evra.

Takođe, sa još nekoliko firmi, "T&M" obezbeđuje i to će činiti i u naredne tri i po godine prostorije Uprave carine, a posao koji je sklopljen vredan je oko 4,23 miliona evra.

Vlasnik hapšen u Crnoj Gori zbog izbornih malverzacija

Firma "T&M Group Solutions" osnovana je krajem maja 2022. godine u Beogradu. Iako nema ni veb sajt, ova kompanija je u prvoj godini poslovanja ostvarila čist dobitak od 250.000 dinara. Tada je imala samo pet zaposlenih.

Prema podacima iz Agencije za privredne registre, vlasnici su dve firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata - "Uniqueness Group Limited" i "Mistral International - FZCO". Međutim, u Evidenciji stvarnih vlasnika objavljeni su konkretniji podaci - Dane Šijan poseduje udeo od 40 odsto, dok je većinski vlasnik od 60 odsto javnosti nepoznat Mihajlo Popović.

Interesantno je da je Šijan zajedno sa rukometašem Vladimirom Mandićem, sinom Momčila Mandića, nekadašnjeg ministra pravde u Vladi osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, priveden u Crnoj Gori uoči lokalnih izbora u Nikšiću u martu 2021. godine. Oni su se sumnjičili da su u Crnu Goru nelegalno unosili novac i pomagali koaliciji okupljenoj oko proruskog Demokratskog fronta (DF).

Njima je crnogorska policija je 14. oktobra 2022. na graničnom prelazu Metaljka iz pravca Bosne i Hercegovine, uručila rešenje o zabrani ulaska, jer je utvrđeno "da postoje razlozi nacionalne bezbednosti, koji su poznati Agenciji za nacionalnu bezbednost."

Šijan i Mandić su bivši rukomentni saigrači, a Vladimir Vlada Mandić na svojoj adresi prijavio je desetine fantomskih birača, zbog čega je opozicija često kritikovala njegove aktivnosti povezane sa SNS.

Dane Šijan je inače jedan od preko dve hiljade potpisnika podrške vladajućem SNS-u. Prema dostupnim podacima sa Fejsbuka podršku partiji pružio je i tokom 2019. godine uoči mitinga ispred Skupštine Srbije uoči kampanje "Budućnost Srbije", o čemu je ranije pisao Radio slobodna Evropa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati