Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vreme ]

31. 03. 2024. 05:29 2

U Srbiji 709 kontaminiranih lokacija, a samo TRI rudarska inspektora

Zajednički istraživački centar Evropske komisije (ZIC EK) objavio je podatak da "rudarska industrija predstavlja glavni izvor zagađenja zemljišta u zemljama Zapadnog Balkana". U Srbiji ima 709 kontaminiranih lokacija koje pokrivaju površinu od 3.203,7 kvadratnih kilometara, a republički rudarski inspektori mogu se nabrojati na prste jedne ruke.

Protekle četiri godine Srbija kuburi sa brojem rudarskih inspektora. Trenutno ih je zaposleno svega tri. Do ovih podataka došlo je udruženje Prvi Prvi na skali kroz zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

U Ministarstvu rudarstva i energetike (MRE) bila su angažovana dva republička rudarska inspektora u 2020. i 2021. godini, samo jedan 2022. godine, a tri ih je bilo i prošle godine.

Dejan Milošević iz ovog udruženja kaže za “Vreme” da opasnost leži u neinformisanosti građana ili manjku informacija o stanju životne sredine koju najdirektnije ugrožava rudarenje, svuda u svetu, pa i u našoj zemlji. 

- Ako građani nemaju informacije, onda nemaju ni sistem (samo)odbrane, ne znaju čega da se čuvaju, na šta oko sebe da obrate pažnju. U ovom slučaju izvor informacije mora da bude inspekcija - kaže Milošević.

Napominje i da je MRE odbilo da dostavi odgovore na pitanja nad kojim subjektima su izvršeni redovni i vanredni inspekcijski nadzori i preventivna delovanja u protekle četiri godine; koliko je postupanja bilo po predstavkama fizičkih, a koliko po predstavkama pravnih lica u okviru inspekcijskog nadzora u istim godinama i na koje subjekte su se odnosile predstavke; koliko je kaznenih postupaka bilo u protekle četiri godine i nad kojim subjektima?

Milošević ukazuje da ovako mali broj angažovanih inspektora ne može da iskontroliše zbivanja na 216 visokorizičnih lokaliteta i da nadzire 328 lokaliteta, kao i da pomno prati rad više stotina firmi. 

Istovremeno, kaže, EPA -  Agencija za zaštitu životne sredine u Sjedinjenim Amerilkim Državama ima preko 2.500 svojih inspektora. 

- Potrebne su nam prakse kao što postoji Sistem brzog upozorenja na hranu i stočnu hranu na teritoriji EU. Nešto nalik tome trebalo je da bude primenjeno u radu Uprave za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i rudarstva ali su podaci "bajati" - kaže Milošević.

Dodaje da smo kao građani, zahvaljujući EU sistemu bili informisani o mnogim slučajevima povlačenja nekih proizvoda – voća, povrća, mleka, mesa meda itd. Međutim, EU ima i lošu praksu, najmanje 20 miliona tona toksičnog rudarskog otpada bilo je uskladišteno na teritoriji država članica 2020. 

Inače, prema podacima Mreže inspektora Srbije (MINS), u republičkim inspekcijama trenutno radi oko 2200 inspektora, a još oko 1600 angažovano je u jedinicama lokalne samouprave, dok je analiza Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu iz 2019. godine pokazala da je samo na republičkom nivou potrebno najmanje 3.600 inspektora.

Predsednik MINS-a Dragoman Paunović kaže za “Vreme” da nikada nije bilo manje inspektora, kao i da ulazimo u fazu da neće imati ko da kontroliše sprovođenje propisa od ogromnog značaja za siguran i bezbedan život i rad. U nekim ministarstvima popunjenost ovih radnih mesta je tek 30 odsto, dok je prosečna starost inspektora 59 godina.  

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati