Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: kamatica.com ]

26. 03. 2024. 07:00 12

Kolika će vam biti penzija, ako mesečno zarađujete 70.000 dinara?

Dok radimo, sanjamo da idemo u penziju i nadamo se da ćemo konačno imati malo mira. Međutim, mnogima tada zapravo počinje nemir jer se iznenade koliko im je penzija i brinu se kako će živeti u poznim godinama.

Prosečan iznos penzije za januar 2024. godine iznosi 45.742 dinara. Prema najnovijim uslovima za odlazak u penziju, žene radni vek mogu da završe sa navršenih 63 godine i osam meseci života, i minimalnih 15 godina radnog staža.

Praktično, u odnosu na prošlu godinu, granica je pomerena dva meseca i ono će se nastaviti sve do 2032. godine kada će se granica za muškarce i žene izjednačiti.

Koliku penziju tokom ove godine mogu da očekuju oni koji su tokom životnog veka radili za 70.000 dinara? Svima onima koji su radni vek zaokružili sa platom od 70.000 dinara penzija će im brojati 39.668 dinara.

Kako tačno PIO Fond obračunava penzije, nikome nije jasno do kraja. Bilo kako bilo, formula nije jednostavna, a za prosečnog građanina potrebno je da zna da su ključni faktori visina plate i broj godina radnog staža.

Podsetimo, penzija se zvanično obračunava kao proizvod ličnog i opšteg boda. Da bismo dobili ovaj lični bod, potrebno je da se izračuna lični koeficijent, a do njega dolazimo tako što godišnju zaradu podelimo sa prosečnom zaradom za odgovarajuću godinu, a zatim zbir tih iznosa podelimo sa godinama staža. Od 2003. godine zarada se uzima u bruto iznosu.

Kada dobijemo ove brojke, tj. koeficijent njega množimo sa godinama staža i dobijamo lični bod, koji kao što je rečeno množimo sa opštim bodom. Opšti bod ove godine iznosi 1.345,88 dinara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati