Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

20. 03. 2024. 19:30 6

Ekonomski tigar: Srbija među liderima u Evropi po inflaciji

Ekonomisti smatraju da će se inflacija biti iznad sredine vrednosti koju cilja Narodna banke Srbije (tri odsto do kraja godine), koja u Srbiji sporije opada nego u drugim zemljama Evrope, rezulatiti su analize Kvartalnog monitora.

Ekonomisti smatraju da će se inflacija biti iznad sredine vrednosti koju cilja Narodna banke Srbije (tri odsto do kraja godine), koja u Srbiji sporije opada nego u drugim zemljama Evrope, rezulatiti su analize Kvartalnog monitora.

Inflacijaje  u Srbiji je u februaru bila veća nego bilo gde u Evropi, sem u Rumuniji. Razlog za to što smo na drugom mestu, ekonomisti vide u kasnijem povećanju cene energenata, snažijoj rastu i poreskih prihoda i poreskih rashoda tokom ranijih godina, ali i u postojanju režima de fakto fiksnog kursa. Prema njihovoj proceni, u ovoj godini nas očekuje prosečna inflacija od četiri do 4,5  odsto.

 - Problem u fiksnom kursu je što morate sve ostale poltike, i monetarnu, fiskalnu i politiku dohodaka da usklađujete prema njemu. Naš kurs je fiksan kao u Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini i utiče na stabilizaciju inflacije -  kaže  za Novu ekonomiju Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i urednik Kvartalnog monitora.

Što se tiče monetarne politike u takvim uslovima, ona je bila zaoštrena i ne očekuje se pad kamata pre sredine godine, što će biti posebno težak period, koja će "morati da se izdrži“.

- Za očekivati je da će realne kamatne stope biti veće jer se očekuje pad u inflaciji, tako da će to kočiti privredu i uticati na domaće i strane investicije. U narednim mesecima očekuje se stagnacija ili blagi pad nominalnih kamatnih stopa - naveo je Arsić.

On procenjuje i da će kamatne stope ostati na relativno visokom nivou u narednih godinu do dve dana. Kako su kamatne stope bile visoke to je uticalo i na budžet, pa je najveći rashod iz državne kase opredeljen upravo za otplatu kamata na dugovanja, ocenjuje profesor Ekonomskog fakulteta.

- Postoji rizik da fiskalni deficit od 2,2 odsto za ovu godinu i u narednim godinama bude veći, zbog rasta rashoda na kamata, kao i najavljenog visokog rasta plata i penzija, kao i javnih investicija. Taj rizik može da se izbegne odlaganjem ili odustajanjem od nekih investicija, povećanjem plata i panzija u skladu sa fiskalnim pravilima i unapređenjem efikasnosti države - kaže Arsić.

U prošloj godini je privreda ostvarila solidan rast od 2,5 odsto, što je mnogo više od zemalja koje su uporedive sa nama iz Istočne i Centralne Evrope 0,6 odsto i 0,4 odsto više nego od rasta u EU. Pokretači rasta privrede u ovoj godini će biti rast privatne potrošnje usled rasta plata i penzija, rasta javnih investicija i blagi oporavak evropskih privreda. Prema ocecni kvartalnog monitora, rast BDP-a u Srbiji ove godine bi mogao da iznosi od tri do 3,5 odsto, dok Ministarstvo finansija za ovu godinu očekuje optimističniju verziju, rast od 3,5 odsto. Očekuje se i smanjeni priliv od stranih direktnih investicija (SDI), koji je bio na visokom nivou prošle godine, a na ovo će uticati osim kamatnih stopa na visokom nivou  i oprovaka u zemljama evropske unije, odakle dolazi najveći broj SDI, smanjenje poreskih podsticaja za investiranje u inostranstvu preduzeća iz EU.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati