Društvo i ekonomija

Direktno.rs

20. 03. 2024. 19:45 0

"Žene mesecima čekaju termin za mamografski pregled"

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", u 2020. godini u Srbiji je obolelo 4.368, a preminulo 1.782 žena od raka dojke, pre svega zbog toga što se dijagnoza u dve trećine slučajeva uspostavlja tek u kasnoj fazi bolesti - stoji u saopštenju Feride Čustović, predsednice Ženske mreže Stranke slobode i pravde, čije saopštenje prenosimo u celosti.

- I za ovaj Dan borbe protiv karcinoma dojke, žene u Srbiji mesecima čekaju termin za mamografski i ultrazvučni pregled u domovima zdravlja, a na pregled skenerom i pregled magnetnom rezonancom u sumnjivim slučajevima i po više meseci. Sistematski pregledi kod ginekologa se zakazuju na više od preporučenih godinu dana - dodala je Čustović.

- Zbog svega ovoga smo u vrhu po smrtnosti u Evropi. Važno je da znamo i da ponavljamo da je rak dojke izlečiv ako se otkrije na vreme, za šta je neophodno obezbediti mogućnost da se preventivni pregledi obavljaju u svakom domu zdravlja uz dovoljan broj obučenih i dobro plaćenih radiologa, ginekologa i radioloških tehničara, a da se dodatna dijagnostika i lečenje obavljaju u onkološkim ustanovama uz osiguravanje pravovremene i redovne hemio, zračne i po potrebi inovativne terapije - zaključila je Ferida Čustović, predsednica Ženske mreže Stranke slobode i pravde

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati