Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

25. 03. 2024. 17:08 4

UZALUD FORSIRANJE DINARA Srbija se zadužuje u evrima zbog krize

Učešće javnog duga u stranoj valuti u ukupnom dugu je na kraju januara dostiglo 78,2 odsto, za ceo procentni poen više nego lane. Pre dve godine, odnosno 2022. godine, ovaj udeo je bio još manji, na 73,4 odsto, dok je na kraju januara 2021. godine bio na 68,8 odsto. Udeo deviznog duga u ukupnom je dakle premašio petogodišnji maksimum, pošto je 2020. godine taj procenat bio 72,1 odsto u januaru, a istog meseca 2019. godine na 73,8 odsto, podaci su Uprave za javni dug.

Finansijske insitucije u Srbiji godinama promovišu dinar kao valutu i naglašavaju njenu stabilnost, ali se država i dalje zadužuje u stranoj valuti više.

- Mislim da je ovo ovaj rast bio odgovor na krizu, zadatak države je da odgovori na krizne situacije - kaže Slobodan Minić iz Fiskalnog saveta za Novu Ekonomiju i podseća da je i u izveštajima Međunarodni monetarni fond (MMF) govorio o ovoj temi.

Upravo u krizi i visokoj inflaciji Minić vidi i razloge za ovako visok rast udela evra u zaduženjima Srbije. Kada je krenuo rat u Ukrajini 2022. godine, a domaći energetski sistem doživeo krah, trebalo je kupovati energente na tržištu po visokim cenama. To je bio razlog da se država zaduži u istoj godini od MMF 2,4 milijardi evra i Ujedinjenih Arapskih Emirata milijardu dolara.

- Imali smo mi i smanjivanje udela stane valute u dugu, ali pretpostavljam da je to povećanje sada došlo zato što smo izdali 1,7 milijardi evro obveznica, pa povukli MMF sredstva i istovremeno zbog visoke inflacije investitori su imali manje interesovanje za obveznice zbog krize - dodaje Minić, objašnjavajući udeo od 57,2 odsto u dugu u evrima.

On podseća i da smo imali smo i visok udeo dolara u javnom dugu ranije, pa se i to promenilo. Struktura našeg javnog duga se menjala proteklih godina i udeo zaduženja u dolarima je znjačajno smanjen, na šta su tih godina ekonomisti ukazivali kao problem. Prema njegovom mišljenju Narodna banka Srbije (NBS) praktično drži sada fiksni kurs, te da je i sada veći rizik. Valute su uvak podložne promenama i zavise od kretanja na tržištu, a da bi se održavao fiksan kurs zahteva da država uvek ima rezerve na visokom nivou.

Država osim što se zadužuje izdavanjem evro obveznicama, izdaje i dinarske, ali dinarske nisu bile tako popularne poslednjih godina. Popularnost i veću tražnju doživele su samo one za osmogodišnje koje su vezane za EXPO 2027. projekat.

- Što je duži rok prispeća to je veća zarada, a kamatna stopa je bila visoka za EXPO obveznice, kuponska stopa od 7 odsto i verovatno je da pošto inflacija pada, i da će biti 4 odsto, a i manje prema očekivanjima NBS na tri odsto, plus/minus 1,5 odsto sredine godine, a što je veći rok to je i veća zarada - kaže Minić.

Zašto  su EXPO obveznice toliko popularne, a recimo ove desetogodišnje dinarske nisu, Minić kaže da ne zna, ali ne veruje da je to zbog toga što je veliko poverenje kod investora u ovaj projekat. Kada govorimo o performansama srpskih obveznica u proteklom periodu možemo zaključiti kako je najteži period iza nas, kaže Mate Jelić, analitičar Sektor za ekonomska istraživanja u Erste banci za Novu Ekonomiju. Kako dodaje, u vreme krize "porast prinosa na evro obvezicama bio je i nešto snažniji“. Jelić ipak ima očekivanja da će ovo trgovanje na ovom tržištu ići na bolje zbog toga što se je srpska privreda ipak rasla više od očekivanog u te dve krizne godine, te da su kamate dostigle maksimum i da je inflacija na silaznoj putanji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati