Društvo i ekonomija

[ Izvor: Biznis.rs ]

18. 03. 2024. 18:39 14

Porastao dug Srbije prema Kini i MMF-u

Najnoviji pregled poverilaca javnog duga Srbije ukazuje na to da je na kraju januara "mirovao“ dug u evroobveznicama, kao i u dugoročnim dinarskim obveznicama, dok su porasle obaveze Srbije prema kineskoj Export-Import banci za 58 miliona evra i prema MMF-u za 33 miliona evra.

Tokom januara 2024. godine emitovane su dinarske obveznice ročnosti osam godina (EXPO obveznice) u iznosu od 63,1 milijardu dinara i evro-denominovane hartije od vrednosti ročnosti tri godine u iznosu od 99,8 miliona evra, dok su po osnovu projektnih i programskih zajmova povučena sredstva u iznosu od 18,7 milijardi dinara, objavila je Uprava za javni dug, a prenosi Biznis.rs.

To se preslikalo i na svojevrsnu „top listu“ najvećih poverilaca Srbije, pa je tako dug u dinarskim obveznicama na kraju januara iznosio 7,21 milijardu evra, dok je mesec dana ranije bio 7,17 milijardi evra. U januaru je porastao i dug po osnovu kredita stranih vlada za 50 miliona evra, na ukupno 3,27 milijardi evra. 

Rast iznosa duga zabeležen je i kod kredita kineske Export-Import banke, preko koje se finansiraju veliki infrastrukturni projekti - od decembra do januara naše obaveze prema Kini porasle su za 58 miliona evra, na ukupno 2,67 milijardi evra, dok Evropskoj banci za obnovu i razvoj dugujemo 53 miliona evra više ili ukupno 656 miliona evra. U istom periodu porastao je i dug prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), čija delegacija je upravo počela razgovore o trećoj reviziji aktuelnog aranžmana sa Srbijom, vrednog 2,4 milijarde evra. Za mesec dana obaveze prema MMF porasle su za 33 miliona evra.

Tokom januara otplaćene su obaveze u iznosu od 111,3 milijarde dinara ili oko 950 miliona evra, od kojih se 58 milijardi dinara odnosi na dospeće dinarskih hartija od vrednosti ročnosti dve godine. Učešće javnog duga u stranoj valuti na kraju januara 2024. godine iznosi 78,2 odsto, dok je učešće javnog duga u evrima 57,2 odsto, u dolarima 13,7 odsto, a u specijalnim pravima vučenja MMF-a 6,8 odsto.

Učešće dinarskog duga je 21,8 odsto, a u ostalim stranim valutama 0,5 odsto, navela je Uprava za javni dug. Imajući u vidu na veliku aktivnost na tržištu obveznica, zanimljiv je podatak da učešće nerezidenata u portfoliju dinarskih državnih hartija od vrednosti na kraju januara 2024. godine iznosi 18,5 odsto, što odgovara vrednosti od 156,8 milijardi dinara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati