Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

14. 03. 2024. 07:58 2

Žene, napunite novčanike: Poskupeli frizeri i kozmetičari

Šišanje, feniranje, farbanje kose, popularni balejaž, ali i ojačavanje prirodnih noktiju, izlivanje i korekcija, poskupeli su za dobrih 1.000 dinara, a na popularnijim mestima u gradu i više. Frizeri i kozmetičari pravdaju poskupljenje svojih usluga time što su kirije lokala i dalje u porastu, a kažu i da je porasla cena materijala za rad. Zbog toga su mnoge žene odlučile da uzmu stvar u svoje ruke - počele su da se šišaju i farbaju same, ali i da idu na obuku za nokte. Time, kako kažu sagovornici Nova.rs, prave veću štetu nego korist jer im duplo više vremena treba da isprave grešku.

"Kako svi, tako i mi", to je definitivno najupečatljivija rečenica koju čujemo od prodavaca i ugostitelja, kada ih pitamo otkud to da su cene njihovih proizvoda i usluga poskupele, piše Nova.rs.

To, donekle, i jeste tačno jer - kako je u Srbiji poskupelo sve, tako su i frizeri i kozmetičari podigli cene svojih usluga. Tako ćete, na primer, za šišanje i feniranje kratke kose morati da izdvoijte 2.000 dinara. Ukoliko, pak, želite da se ošišate na paž, što je malo duže od kratke kose, dodaćete još 500 dinara.

Skraćivanje kose srednje dužine košta između 2.500 i 3.000 dinara, u zavisnosti od lokacije salona. Ako se šišate na Vračaru, računajte odmah 3.000 dinara, dok, recimo, postoji šansa da istu uslugu u Krnjači, s leve strane Dunava, platite jeftinije za 1.000 dinara. Zapravo, postoji mnogo parametara koji odlučuju kolika će biti cena.

Dužina kose, željeni oblik, feniranje "na ravno" ili lokne, farbanje sa svojom farbom ili iz salona su faktori koji utiču na formiranje cena. Kombinovanje više usluga koštaće skoro duplo. Cena svečanih frizura kao što su punđe, pletenice, svečani rep, kreću se od 1.000 pa do 8.000 dinara, koliko je, recimo, frizura za mlade.

Naplaćuje se i jedan nokat

Gde su frizerske usluge, tu su i kozmetičarske. Često su ova dva profesionalca u jednom lokalu, odnosno zajedno rade, te ne čudi što su i jedni i drugi povećali cene svojih usluga.

Tatijana Marković, edukatorka za nokte i profesionalna kozmetičarka kaže da su usluge u njenom salonu povećane za 1.000 dinara.

- Nažalost, moralo je tako da bude. Noktići su poskupeli od 1. marta. Najjeftiniji nokti su oni najkraći, u veličini S i oni koštaju 3.000 dinara. To je cena ukoliko klijentkinja želi boju. Ukoliko hoće da nosi frenč, šljokice, bejbi bumer, to se naplaćuju +300 dinara. Ipak oduzima i više materijala i više vremena - kaže ona.

Nokti srednje dužine koštaju između 3.500 i 3.800 dinara, dok su duži 4.000. Postoje i oni ekstra duži i njihova cea je neverovatnih 5.000 dinara.

- Nisu cene svuda iste, znači moguće je pronaći jeftinije za 300 do 500 dinara na drugim mestima, odnosno naseljima. Ne koštaju isto nokti u Sremčici i na Dorćolu, to znaju i ptice na grani. Ja se ne žalim i moji klijenti nisu odustali od mene, ali imam dosta novih koji su se prijavili na kurs za nokte. Pretpostavljam da žele same sebi da rade jer im je skupo da plaćaju. To i nije loša ideja, samo je važno da kupe dobru i kvalitetnu opremu, kao što je ja koristim. A ona uopšte nije jeftina, verujte, a kratko traje. Mislim na lak, gelove, baze i ostale bočice koje se brzo potroše, a jedna košta 5.000 dinara - kaže Tatijana.

Inače, naplaćuje se i samo jedan nokat - ranije je cena po noktu bila 150 dinara, dok je sada 300, a na nekim mestima i 400. Kozmetičari naplaćuju više i ako je u pitanju tuđa korekcija rada, kao i kada se radi o izgrickanim noktima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati