Društvo i ekonomija

[ Izvor: Demostat ]

14. 03. 2024. 09:55 8

Prekid partnerstva sa EU poguban za budžet Srbije: Kako i ZAŠTO?

Iako određeni geopolitički krugovi sve glasnije poručuju da bi umesto na ekonomsku saradnju sa zemljama Evropske unije Srbija trebalo da se preorijentiše na jačanje privrednih odnosa sa državama poput Kine i Rusije, statistika neumoljivo pokazuje ne samo da je to “nemoguća misija”, već da bez prisustva investicija i donacija iz EU državni budžet kojim raspolaže Beograd jednostavno ne bi mogao da se popuni na adekvatan način.

Prestanak saradnje sa Briselom za srpsku privredu predstavljao bi pravu katastrofu, poručuje stručna javnost. Takođe, državna kasa bi ostala bez značajnih sredstava koja, kako cifre pokazuju, u presudnoj meri utiču na njeno popunjavanje. Jednostavno, bez novca koji se u budžet uliva neposredno ili posredno zahvaljujući Evropskoj uniji veliko je pitanje da li bi bila moguća održiva isplata penzija i zarada u javnom sektoru, navodi Demostat.

Pristalice promene ekonomskog kursa Srbije koje agituju za uspostavljanje tesne saradnje sa Rusijom i Kinom, između ostalog, kao argument u prilog tome navode težnju Pekinga da ulaže u našu zemlju u čemu vide prostor za intenziviranje privrednih odnosa sa tom, ali i drugim članicima organizacije BRIKS. 

Ako se pogledaju podaci o ulaganjima stranih kompanija u Srbiju u prvih deset meseci prošle godine jasno se da uočiti da je pojedinačno najveći investitor upravo Kina sa 592,6 miliona evra. Ako se uzme u obzir očigledna činjenica da Kina povećava svoja ulaganja u Srbiju može se doći do zaključka da su oni koji zagovaraju promenu ekonomskog kursa Beograd apsolutno u pravu.

Međutim, reč je o podatku koji potpuno zavarava te uvid u širu sliku pokazuje naime nešto potpuno suprotno, a to je da je najveći investitor u Srbiji u prošloj godini ipak Evropska unija. Ako se pogleda ukupan udeo investicija u našu zemlju u 2023, dolazimo do toga da je onaj iz Evropske unije zastupljen u procentu od 65,8 odsto dok je onaj iz Kine sveden na 32, 3 odsto.

Dalje, uvidom u spisak šest najvećih zemalja - investitora u Srbiju u prošloj godini da se utvrditi da su njih četiri članice EU, a da među prve tri zauzimaju čak dva mesta.  

Da teze o neophodnosti promene ekonomskog kursa Srbije nisu osnovane pokazuje i podatak da su u periodu od 2001. do 2023. godine kompanije iz Evropske unije u Srbiju investirale 20,3 milijarde evra, što čini čak 50 odsto ukupnih stranih investicija, što je daleko više od kineskih (3,1 milijarde evra) i ruskih (2,5 milijardi evra) investicija. Treba naglasiti da je Evropska unija i najveći trgovinski partner Srbije sa procentom u iznosu od oko 60 odsto.

Najviše robe iz naše zemlje u prvih deset meseci prošle godine izvezeno je u Nemačku (3,6 milijardi evra), na drugom mestu je Bosna i Hercegovina (1,6 milijardi evra), na trećem je Italija (1,5 milijardi evra) a zatim slede Mađarska (1,4 milijarde evra) i Rumunija (1,2 milijarde evra). Dakle, od pet prvih zemalja na ovoj rang listi, njih čak četiri dolaze iz Evropske unije.

Kada je reč o uvozu u Srbiju na prvom mestu je opet Nemačka ( 4 milijarde evra, druga je Kina (3,7 milijardi evra) a zatim slede Italija (2,2 milijarde evra), Turska (1,4 milijarde evra) i Rusija (1,39 milijardi evra). Na ovoj rang listi dakle zemlje iz EU zauzimaju visoko prvo i treće mesto. 

Inače, Evropska unija je i najveći donator u Srbiji. Od 2001. godine EU je kroz nekoliko različitih instrumenata i fondova obezbedila više od tri milijarde evra bespovratnih sredstava Srbiji za podršku reformama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati