Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

13. 03. 2024. 12:04 7

Srbija za četiri godine povećala uvoz oružja za 584%

Evropske države skoro su udvostručile uvoz naoružanja u razdoblu od 2019. do 2023.godine u odnosu na prethodnih pola decenije, odnosno zabeležen je rast uvoza borbene tehnike od 94 odsto, vidi se u zveštaju koji je objavio Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI).

Podaci pokazuju i da je Srbija istovremeno povećala uvoz naoružanja za 584 odsto u odnosu na periodu 2014-18 godine, da je imala udeo od 0,4 odsto u globalnom uvozu naoružanja, odnosno da je bila sedma u Evropi po procentualnom rastu uvoza složenijih brorbenih sistema. U ovo naoružanje spadaju vazduhoplovi, sistemi PVO, brodovi, protivpodmornička oružja, oklopna vozila, artiljerijski sistemi, sateliti, radari, navođena municija, pojedine komponente NVO, dakle ne govori se o nabavci (na primer) lakog pešadijskog naoružanja, prenosi Nova ekonomija.

Ispred Srbije po rastu uvoza uglavnom se nalaze države u regionu.

Kada se porede dva perioda, Slovenija je uvoz naoružanja povećala za 3.300 odsto, Češka za 3.125 odsto, Bugarska za 920 odsto, Kosovo za 833 odsto, Mađarska za 747 odsto, a Holandija za 751. Oko 55 odsto naoružanja koje su evropske država uvezle u periodu 2019-23 bilo je iz SAD-a.

U podacima u izveštaju se može videti i da je Srbija bila jedna od glavnih izvoznih destinacija za naoružanje iz Belorusije (koja je 23. najveći izvoznik naoružanja na svetu sa udelom od 0,2 odsto u ukupnom svetskom izvozu oružja), odnosno da je na Srbiju otpalo 22 odsto od ukupnog izvoza oružja iz Belorusije u periodu 2019-23 u Srbiju.

Belorusija je Srbiji u ovom periodu donirala četiri aviona Mig 29.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati