Društvo i ekonomija

[ Izvor: Forbes Srbija ]

13. 03. 2024. 07:33 7

Srbija će umesto Libije platiti dug za oružje firmi koja ima veze sa Slobodanom Tešićem

Pred Privrednim sudom u Beogradu sredinom januara počeo je sudski postupak u kojem preduzeće East Iron iz Beograda kao poverilac zahteva izvršenje nad dužnikom, državom Libijom, za oružje koje je toj zemlji isporučeno po osnovu ugovora iz 2014.

Dug od nešto više od 10 miliona evra, zajedno sa zaračunatim kamatama, toj firmi će platiti država Srbija iz budžeta, i to tako što će "prebiti" svoj dug koji ima prema Libiji po osnovu kredita za uvoz libijske nafte iz 1981. godine i kredita za jugoslovenski naftovod iz 1975. godine, otkriva Forbes Srbija.

Tužba protiv Libije

East Iron tužio je državu Libiju zbog duga za oružje od tačno 10.406.199,49 evra, iako ta firma nije bila direktni prodavac, već je ovo potraživanje u međuvremenu preuzela od kiparske firme Karso limited (Charso).

Ugovor o isporuci oružja iz 2014. godine sklopili su Karso i Ministarstvo odbrane Libije.

Prema podacima kiparskog poslovnog registra, Karso je osnovan 2012. i njen zastupnik je Atanasija Jakobidu, ali dostupni javni podaci pokazuju da je povezana sa najpoznatijim srpskim trgovcem oružja Slobodanom Tešićem.

Takođe, u sklapanju ugovora o preuzimanju potraživanja, kao zastupnik Karsa pojavljuje se Nemanja Kuntić. Njegovo ime našlo se u tekstu podgoričkog lista DAN koji je pisao da je u poslu izvoza minobacača iz Albanije u Jemen, preko Crne Gore, učestvovala firma Slobodana Tešića Munstorm enterprajz, koju je u tom poslu "zastupao Kuntić".

Ono što je još indikativno, jeste da je Kuntić sada vlasnik 25% firme East Iron.

Karso i East Iron, sklopili su ugovor o ustupanju potraživanja u martu 2018. godine, da bi East Iron već u avgustu iste godine tužio pred domaćim sudovima libijsku državu zahtevajući da namiri dugovanja.

U tužbi, u koju je Forbes Srbija imao uvid, tužilac navodi i da je marta 2018. godine poslao libijskim vlastima opomenu pred utuženje na koju oni nisu odgovorili.

Forbes Srbija imao je uvid i u ugovor koji su 17. februara 2014. godine sklopili Ministarstvo odbrane Libije kao kupac i preduzeće Charso Limited kao prodavac o isporuci oružja, kao i anekse tog ugovora u kojima se navode specifikacije isporučenog oružja i municije.

Kako je svojevremeno otkrio Insajder u istraživanju o trgovini oružjem između Srbije i Libije, dozvolu za izvoz oružja je ustvari dobio državni Jugoimport SDPR, ali je onda u posao uveden posrednik, tj. preduzeće Karso iza kojeg stoji Slobodan Tešić.

Insajder je tada utvrdio da je Tešić malo pre realizacije ovog posla skinut sa liste sankcija UN, kao i da prodaja oružja Libiji u to vreme nije bila zabranjena, ali ostalo je nejasno zbog čega SDPR u posao izvoza oružja u Libiju uvodi posrednika, privatnu firmu registrovanu na Kipru pošto se, prema tvrdnjama bivšeg direktora Jugoimporta Stevana Nikčevića, ranijih godina ta trgovina odvijala direktno.

Država uskače sa rešenjem

Privredni sud je prvog februarskog dana 2019. doneo presudu zbog propuštanja (kada tuženi ne odgovori na tužbu u predviđenom roku) u kojoj se Libija, tačnije tamošnje Ministarstvo odbrane obavezuje da na ime duga tužiocu, firmi East Iron plati pomenutih 10,4 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan isplate kao i da plati zakonsku zateznu kamatu počev od februara 2014. do dana isplate. Presuda je postala pravosnažna i izvršna 4. marta 2019. i na osnovu nje advokati firme East Iron sada zahtevaju izvršenje plenidbom.

Ovaj dug, međutim, prema dokumentima u koje je Forbes Srbija imao uvid, platiće naša država, ukoliko se sudski postupak izvršenja okonča u korist tužioca.

Osnov za ovo prebijanje dugova je dug koji Srbija ima prema Libiji, i to zbog kredita za jugoslovenski naftovod iz 1975. godine kao i kredita za uvoz libijske nafte iz 1981. godine.

Pošto taj dug Srbije prema Libiji iznosi, prema dostupnim dokumentima, više od 44 miliona dolara, iz njega će se platiti East Ironu presuđenih oko 10 miliona evra duga Libije za uvezeno oružje iz Srbije, a umanjiti dug naše države prema toj afričkoj zemlji.

U dokumentima se objašnjava da su za ovakav način naplate duga saglasnost dali i Ministarstvo finansija i Ministarstvo spoljnih poslova.

Prema tvrdnjama advokata koji zastupaju East Iron, "iz dopisa Ministarstva finansija jasno je da je dug Srbije prema Libiji nesporan, kao i da je Libija prema Sporazumu o načinu isplate duga dala saglasnost da se dug namiri prinudnim putem i plenidbom celokupne imovine i potraživanja države Libije na teritoriji Republike Srbije".

Upravo to advokati firme East Iron i navode u zahtevu da sud donese odluku o izvršenju u njihovu korist.

Na listi OFAC

Firma East Iron registrovana je marta 2017. godine. Šifra delatnosti je uslužne delatnosti u vezi sa istraživanjem i eksploatacijom ostalih ruda.

Prema podacima iz APR-a, vlasnik 50 odsto udela je Nataša Jurišić, dok po 25 odsto udela imaju Mario Simatović i Nemanja Kuntić. Do pre dvadesetak dana, vlasnik polovine firme bio je Igor Simatović, da bi u APR-u bila registrovana promena i udeo od 50% prenet je na Natašu Jurišić.

Firma Karso Limited registrovana na Kipru, i dalje je na listi sanckionisanih kompanija, a kao napomena uz ovu firmu u registru OFAC (Kancelarija za kontrolu inostrane imovine, koja je kao državna agencija pod okriljem Ministarstva finansija SAD-a) stoji da je povezana sa poznatim srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem.

Prema podacima kiparskog poslovnog registra, Karso je osnovan 2012.

Prema podacima Narodne banke Srbije, račun East Irona u neprekidnoj je blokadi od aprila 2019. godine, ali preduzeće je i dalje aktivno pravno lice, pošto višegodišnja blokada računa nije zakonski uslov za brisanje privrednih društava iz registra aktivnih preduzeća.

Iz finansijskog izveštaja vidi se da firma ni 2021. ni 2022. godine nije imala nikakve prihode, a zbog rashoda od 132.000 dinara i 490.000 dinara u 2022. zabeležen je i toliki gubitak iz poslovanja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati