Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

10. 03. 2024. 10:47 23

Brnabić mora za 6 meseci da napusti Jovankinu vilu

Bivša premijerka, a buduća predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić morala bi da napusti vilu u kojoj stanuje, a koja je nekada pripadala Jovanki Broz. Ukoliko bude po zakonu, ima rok od šest meseci da se iseli.

Nakon što bude i zvanično izabrana za novu predsednicu Skupštine Srbije, što se može očekivati u ponedeljak, za kada je zakazano zasedanje parlamenta, Ana Brnabić trebalo bi da napusti vilu od 750 kvadrata na Dedinju.

Naime, prema važećoj Uredbi, ova vila u koju se Brnabić uselila 2020. godine, ima status rezidencijalnog objekta, a kako piše u pometnutom dokumentu, tu mogu živeti predsednik države i predsednik vlade.

U kom roku bi Brnabić morala da se iseli?

Obično se funkcionerima koji žive u državnim vilama daje rok od šest meseci da iz njih izađu.

Brnabić se u Jovankinu vilu uselila u novembru 2020, nedugo nakon što je po drugi put izabrana za premijerku. Baš uoči njenog useljenja, vila je u celosti rekonstruisana. U medijima su se pojavljivale cifre od 30 do 50 miliona dinara, pa sve do 2,5 miliona evra.

Da bi Brnabić uopšte mogla da boravi u vili moralo je da dođe do promene Uredbe, koju je lično potpisala aktuelna premijerka.

U slučaju da ipak poželi da ostane u ovom objektu, ne treba isključiti ni mogućnost da se pribegne receptu koji je primenjen u slučaju Tomislava Nikolića, koji formalno obavlja funkciju predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, i promeni važeći propis.

Nikolić je kao šef države pet godina živeo u predsedničkoj vili u Užičkoj 23. Nakon isteka mandata Nikolić se iz te vile nije iselio i praktično je nezakonito živeo u njoj, sve dok Vlada nije promenila pomenutu uredbu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 23

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati