Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

06. 03. 2024. 19:09 1

Koliko ruskih doktora ima u Srbiji?

Prema evidenciji Lekarske komore Srbije (LKS), u 2023. godine izdate su 164 privremene licence lekarima, stranim državljanima. Od tog broja, najviše privremenih licenci izdato je doktorima, državljanima Rusije (65), slede državljani Turske (11), SAD-a (10), Ukrajine (8), kao i državljani zemalja iz regiona i drugih zemalja, kažu za Danas u toj instituciji.

Sa druge strane, u Srbiji trenutno radi, prema rečima Aleksandre Gusak, ruske doktorke sa stalnom licencom za rad u Srbiji, 130 lekara iz Rusije, ali retki imaju stalne licence za rad, dok mnogi samo privremene, neki idu u kućne posete ruskim državljanima, ali i rade u privatnim klinikama ili onlajn u Rusiji. Njene informacije baziraju se, kako je sama navela, na podatke iz Telegram grupa, glavnom kanalu informisanja ruskih lekara i državljanja u Srbiji.

LKS: Kada lekar, strani državljanin, može da radi u Srbiji?

A kako za Danas navode LKS, zdravstveni radnik koji je strani državljanin može neposredno da obavlja zdravstvenu delatnost u zdravstvenoj ustanovi, odnosno privatnoj praksi, pod uslovom da je dobio privremenu licencu u Republici Srbiji u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Prema njihovim informacijama, privremena licenca se izdaje zdravstvenom radniku koji je strani državljanin, ako pored uslova propisanih zakonom kojim se uređuje ulazak, kretanje i boravak stranih državljana u Republici Srbiji, ispunjava uslove da je dobio pismeni poziv od zdravstvene ustanove, odnosno privatne prakse, za privremeno, odnosno povremeno obavljanje zdravstvene delatnosti, kao i da ima licencu, odnosno drugi odgovarajući dokument izdat od strane nadležnog organa iz države u kojoj ima prebivalište, odnosno boravište.

Kako u LKS objašnjavaju za Danas, potrebno je i da strani zdravstveni radnik „primenjuje zdravstvene tehnologije koje se obavljaju u Republici Srbiji, odnosno zdravstvene tehnologije koje se ne obavljaju u Republici Srbiji, a za koje je izdata dozvola za korišćenje nove zdravstvene tehnologije u skladu sa ovim Zakonom, odnosno da primenjuje metode i postupke lečenja, lekove i medicinska sredstva u skladu sa propisima kojima se uređuje zdravstvena zaštita“.

- Privremenu licencu izdaje nadležna komora zdravstvenih radnika, a privremena licenca može da ima ukupno trajanje do 180 dana u toku jedne kalendarske godine - kažu u LKS.

Ne podrazumeva dostavljanje državljanstva

Istovremeno, odgovarajući na pitanje Danasa o broju zdravstvenih radnika iz Ruske Federacije koji su podneli zahtev za profesionalno priznavanje stranih školskih isprava u Republici Srbiji u 2022, 2023. i 2024. godini, u Agenciji za kvalifikacije Republike Srbije kažu:

- Imajući u vidu da postupak priznavanja stečenih stranih školskih isprava ne podrazumeva dostavljanje državljanstva od strane podnosilaca zahteva, nažalost nismo u mogućnosti da vam dostavimo tražene podatke - naveo je u pisanom odgovoru za Danas Časlav Mitrović, direktor Agencije.

On nas je uputio na linkove Agencije u kojima možemo da se informišemo o postupku priznavanja stranih diploma, kao i statističkim podacima u njihovom Informatoru o radu.

Nostrifikovanje diplome

Postupak nostrifikacije diplome objasnila je za Danas ruska doktorka Aleksandra Gusak nanvevši porocedure, postupke i dužinu čekanja za nostrifikaciju njene diplome Fakulteta interne medicine u Moskvi.

- Ja sam svoju diplomu nostrifikovala 2017. godine. Morala sam prvo da odem kod sudskog tumača da je prevede i to je trajalo nekoliko dana. Tu dokumentaciju sam poslala u Agenciju za kvalifikacije, priznavanje visokoškolskih diploma. Oni priznaju samo šest godina studiranja, ali ne i specijalizaciju. Ko je završio šest godina interne medicine, on je sada u Srbiji doktor opšte medicine. Ko je završio šest godina Fakulteta za pedijatriju, on je sad isto doktor opšte medicine. To je problem kod pedijatara. Ne mogu da dobiju stalne licence jer ne znaju da leče odrasle ljude. Iz Agencije su mi posle dva meseca poslali odluku da se moja diploma priznaje kao ekvivalent diplomama lekara opšte medicine - istakla dr Gusak.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati