Društvo i ekonomija

D. Ljutić

06. 03. 2024. 06:58 28

NEZAVISNO SUDSTVO Samo ON odlučuje ko će da robija

Uspostavlja se jedan princip političke tradicije po kome samo politički vođa odlučuje koga će "dati", a on taj krug onih koje navodno "daje", drži što užim i "nudi" samo kad mora, a i onima, koje je morao da pomaže u suočavanju sa pravdom jer je to u interesu njegovog održanja na poziciji velikog vođe. Tako se još jednom pokazalo da bez tužilačke policije, tužioci ne mogu samostalno da vode istrage. Oni moraju da se oslone na policiju, kojom trenutno rukovodi Bratislav Gašić, a pre njega je na tom mestu bio Aleksandar Vulin. Kako ti ljudi mogu da sprovedu efikasnu borbu protiv kriminala? Sve to naravno pod pretpostavkom da tužioci žele da istražuju korupciju, a veliki broj njih je opravdano zastrašen da to čini.

Svi sudski predmeti u kojima se pojavljuju osobe povezane sa predstavnicima vlasti imaju sličnu dinamiku. Naime, u gotovo svim slučajevima se ide na to da protokom vremena slučaj zastari ili se donose neke pravno gledano, potpuno zapanjujuće odluke. "Jovanjica", "Krušik", za pogibiju rudara "kriva je viša sila", a kum Nikola Petrović je nevin.

Nikola Petrović neće biti krivično gonjen, nije bio pijan, a kokain je pronađen samo u urinu, kaže Prvo osnovno javno tužilaštvo povodom saobraćajne nesreće koju je 6. marta prošle godine izazvao kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Jasno je da u našim prilikama politička moć gotovo isključivo determiniše otpočinjanje, vođenje i okončanje krivičnih postupaka protiv onih koji pripadaju političkom establišmentu. Političari navodno vrlo vešto kao odbijaju da komentarišu sudske presude, stvarajući privid da poštuju podelu vlasti, ali zato svojim tabloidima ostavljaju da odrade prljav posao komentarisanja tako što će sudiju provući kroz blato i bez ikakvih dokaza napisati sve i svašta o njemu ili njoj, naravno ukoliko presuda nije po volji vlasti.

Predsednik Srbije stavlja sebe iznad zakona poručivši da je on država, odnosno jedini koji sudi i presuđuje u Srbiji. Mnogi se sećaju kad je istakao, za tada još osumnjičenog za ubistva kod Mladenovca da "neće videti belog dana". Tipičan komentator sudskih dešavanja je Aleskandar Vučić. Ako neko ovih dana upita Vučića šta misli o ovoj ili onoj presudi, odgovoriće možda da se u rad sudova on ne meša, ili će, kao kada je Apelacioni sud poništio prvostepenu presudu Miroslavu Miškoviću konstatovati "Evo vam tajkuni, pa neka oni vode državu.“

Dakle, tačno je da politička pripadnost jeste sredstvo svojevrsnog izuzimanja od primene zakona, samo je pitanje mere u kojoj se dešava, a ta mera zavisi od političke pozicije u političkoj hijerarihiji. Mnogo mu znači i to što se na čelu tužilaštva nalazi osoba bez ikakvog kredibiliteta. I sama je navikla na komande, koje stižu od izvršne vlasti, komanduje i pokušava da disciplinuje podređene u okviru jedne strogo ustrojene strukture kakva je tužilaštvo.

I nešto što je kod nas još uvek nezamislivo. Naime, svi dosadašnji predsednici SAD izdavali su predsedničke izvršne naredbe. Neke od njih, pogotovo najstarije, izgubljene su. Predsedničke izvršne naredbe, međutim, podležu kontroli federalnih sudova sa stanovišta ustavnosti, zakonitosti i legitimnosti. Osim časnih izuzetaka iz opozicije, takvo pitanje u slučaju predsednika Srbije niko nije postavio.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 28

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Vrlo polako i oslobođeno

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati