Društvo i ekonomija

Direktno.rs

01. 03. 2024. 15:05 4

"Ministarstvo prosvete da se izjasni da li smo formalno postali policijska država"

Ukoliko Ministarstvo prosvete smatra da ne treba da se bavi poslovima iz svoje nadležnosti, već da lektire u gimnazijama treba da određuju policijski sindikati, onda je dužno da obavesti javnost kada je Srbija od suštinske, i formalno postala policijska država - rekla je danas narodna poslanica Narodnog pokreta Srbije i bivšasekretarka Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju Ana Jakovljević.

Naime, Sindikat zaposlenih policije uputio je na elektronske adrese velikog broja gimnazija u Srbiji zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, tražeći da se izjasne o obradi romana "Dorotej" Dobrila Nenadića, koji se nalazi u programu srpskog jezika i književnosti za prvi razred.

Na osnovu ovog dopisa dve gimnazije u Ćupriji i Dimitrovgradu su knjigu "Dorotej" izbacile iz programa obavezne lektire.

- Izmene ne smeju da se vrše po paušalnim ocenama nestručnih i neovlašćenih lica i organizacija čije je delovanje van svojih nadležnosti i stručnosti i ranije bilo sporno - napomenula je Jakovljević.

- Sindikat ovaj roman smatra neprikladnim za školski uzrast, citirajući delove koje smatra spornim - podsetila je Jakovljević, tražeći od gimnazija da odgovore da li su roditelji dali saglasnost da deca uče ovakve sadržaje.

Narodni pokret Srbije traži od Ministarstva prosvete informaciju o tome kada je i na osnovu kog dokumenta dato pravo Sindikatu zaposlenih policajaca da vrši uticaj na izmenu zvanične lektire za srednju školu, koju je odredio stručni tim Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati