Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vreme ]

29. 02. 2024. 14:10 9

Hrvatski vojnik ima znatno višu platu od srpskog kolege

Pripadnici oružanih snaga Hrvatske imaju za 67 odsto veće plate u odnosu na svoje kolege u Srbiji.

Naime, posle odluke Vlade Hrvatske da poveća plate u oružanim snagama u proseku za oko 40 odsto, prosečna neto primanja za vojnike sa činom iznose oko 1.150 evra.

Povećanje je obezbeđeno za sve pripadnike vojske, ali pre svega obuhvata one koji su do sada imali najniže plate. Koeficijent vojnika, odnosno mornara hrvatske vojske povećan je, tako da je neto plata uvećana sa 816 na 1.080 evra, dok je primanje pozornika povećano na 1.168 evra.

Hrvatski razvodnik prema novoj Uredbi imaće neto platu od 1.198 evra pa profesionalni hrvatski vojnici ubuduće mogu da računaju na prosečnu platu od oko 1.150 evra, odnosno negde oko 135.000 dinara što je za čak 460 evra ili gotovo 67 odsto više nego što prima prosečan srpski vojnik.

Prema zvaničnim podacima objavljenim u Informatoru na sajtu Ministarstva odbrane Srbije, prosečna plata među profesionalnim vojnicima u VS u oktobru prošle godine. iznosi oko 81.000 dinara.

Prema ranijim najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ovaj opdnos ćer se promeniti u srpsku korist.

Prema predloženom nacrtu Zakona o budžetu, za Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije planirano je 158 milijardi 859 miliona i 212 hiljada dinara, odnosno milijardu 355 miliona i 696 hiljada evra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati