Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

29. 02. 2024. 09:21 9

Izveštaj Fridom hausa: Srbija beleži najveći pad u Evropi

Prema ovogodišnjem izveštaju organizacije Fridom haus (Freedom House) za 2023. godinu pad Srbije je najveći pad u Evropi u celini, izjavila je danas ekspertkinja Fridom hausa za Balkan, Aleksandra Karpi.

- Dakle, ne samo na Zapadnom Balkanu i ne samo globalno gledano, već u Evropi, ona (Srbija) bila je lider, nažalost, u smanjenju prava i građanskih sloboda građana - rekla je ona za Glas Amerike (Voice of America - VoA).

Slobode u Srbiji opadaju uzastopno 10 godina, tako je ove godine Srbija na 114. mestu po listi Fridom hausa, organizacije sa sedištem u Njujorku.

Srbija je ove godine pala za tri poena, što je sveukupno stavlja u prvu polovinu zemalja u kojima je demokratija u konstantnom padu tokom poslednje decenije.

Aleksandra Karpi je rekla da su izbori u Srbiji "deo priče" o padu na rang listi.

- Videli smo pad u toj kategoriji zbog pokradenih izbora i mogućnosti da su uticali na rezultate u ključnim izbornim trkama kao što je Beograd. Ali zaista, imajte na umu da je cena ovakvih manipulacija to što je ugrožena sposobnost građana da izraze svoje probleme i učestvuju u demokratskim procesima. I to je bio jedan od razloga za pad, ali je Srbija izgubila ukupno tri boda, što je prilično značajno - rekla je ona.

Prema njenim rečima, neki od drugih faktora uključuju opadajuću transparentnost u poslednjih nekoliko godina.

- Javnost sve više nije u mogućnosti da pristupi informacijama o nabavkama, infrastrukturnim projektima i drugim politikama ekonomskog razvoja - rekla je ona i dodala da je treći faktor pada Srbije pad indikatora privatnih debata, koji je bio rezultat brutalnog omalovažavanja opozicionih političara kao i drugih kritičara režima, otkrića o praćenju opozicionih ličnosti.

Ona je rekla da "sada postoji stvarni strah da li će doći do neke vrste odmazde, ako se dogodi oštro suprotstavljane ovoj vlasti".

U uvodu izveštaja koji se odnosi na Srbiju, navodi se da Srbija je parlamentarna demokratija sa konkurentnim višepartijskim izborima, ali poslednjih godina vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) stalno narušava politička prava i građanske slobode, vršeći pritisak na nezavisne medije, političku opoziciju i organizacije civilnog društva.

- U decembru je koalicija predvođena SNS-om osvojila apsolutnu većinu mesta u parlamentu posle vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora koje su obeležili verodostojni izveštaji o nepravilnostima. Posle izbora ponovo su se pojavili masovni protesti u Beogradu, gde su demonstranti osudili navodne prevare i manipulacije i doveli u pitanje konačne rezultate izbora - dodaje se u izveštaju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati