Društvo i ekonomija

D. Ljutić

02. 03. 2024. 06:47 15

Kako režim na sve načine brani Koluviju i Jovanjicu

Izgleda da od pravoslavne paprike i paradajza nije ispalo ništa i da tu nema zarade. Umesto krštenog povrća, najveća farma konoplje u Evropi. Jer, Srbija ne sme da stane. Ako bi se marihuana skinula sa tog spiska, upravo zarad lečenja ljudi, onda njena proizvodnja, držanje i promet neće se više smatrati štetnim po zdravlje, a samim tim neće ni biti krivično kažnjivi ili će biti zaprećene niže kazne za nova krivična dela koja se budu formirala u vezi sa tim. Moguće je da, ako dođe do legalizacije, tužilac čak odustane od Jovanjice.

U trenutku kada se vodi postupak protiv Predraga Koluvije, vlasnika poljoprivrednog imanja "Jovanjica", gde je krajem 2019. godine zaplenjeno skoro četiri tone opojne droge, sve su češće najave o mogućnosti uklanjanja marihuane sa liste opojnih droga. U tome naravno prednjači Koluvija, predstavljajući svoj "zdravstveni" projekat na režimskim televizijama. Time se i praktično dokazuje da je Jovanjica državni projekat. Znači, prvo se stekne primat na tržištu, to se sve posadi i onda se samo legalizuje i praktično nema nikakve konkurencije. 

Direktor "Jovanjica Nova" Predrag Koluvija navodi da konoplja nije droga i nije opasna. To je tek početak nestajanja razuma, sumnje u naša čula i negacije svake logike u korist bezočnog laganja i širenja neverice u smisao bilo čega.

- Otvorila se rasprava o legalizaciji konoplje i za kratko vreme je peticiju potpisalo 110.000 ljudi. Ne postoji smrtni slučaj od konoplje, dok je čak bilo slučajeva smrti od čokolade - tvrdi Koluvija.

Inače, inspektori za borbu protiv droga beogradske policije pronašli su svojevremeno Koluvijin projekat o legalizaciji marihuane, koji je napisao uoči hapšenja. Elaborat je bio adresiran na Ministarstvo zdravlja, a odlazak u pritvor sprečio ga je da studiju zvanično potpiše i pošalje. Dakle, bio je posavetovan.

Odbrana Koluvije od strane vlasti je otvoreni pristup ovom slučaju. U suštini, da, on je human čovek. Nije učinio ništa loše, a i da jeste, pa šta? Te biljke koje je on gajio, to se legalno sadi i zaliva u mnogim državama. Skoro ko muškatle. Bio je dve godine u pritvoru, zar je to malo? Šta je u ovom trenutku Koluvijin zalog za njegovu priču. Sa 407 glasova za, 226 protiv i 4 uzdržana nemački Savezni parlament je usvojio zakon prema kome će od 1. aprila biti dozvoljena javna upotreba i uzgajanje kanabisa. Ne, doduše, potpuno bez ograničenja. Kanabis koji se diluje na ulicama Nemačkih gradova poslednjih godina sve se češće seče peskom, šećerom, staklom i začinima. Ili se pak prska sintetičkim supstancama koje žestoko pojačavaju uticaj THC, vode trenutnim psihozama ili kolapsu kardiovaskularnog sistema.

Komisija za narkotike Ujedinjenih nacija marihuanu nije skinula sa liste opojnih droga, već je skinula sa liste posebno opasnih droga. Eksperti navode da te naročito opasne droge koje lako izazivaju zavisnost, mogu biti zloupotrebljene, a opet njihovo korišćenje u zdravstvene svrhe nije toliko dokazano da bi interes da se koriste u te svrhe bio važniji u odnosu na mogućnost zloupotrebe i izazivanja zavisnosti. Kanabis je skinut sa te liste, ali je i dalje ostao na listi narkotika. Čim nešto stavite u legalne tokove, koliko god da je zakonska regulativa dobra, uvek imate mogućnost zloupotrebe. Pominje se samostalno uzgajanje, mogućnost konzumiranja od 40 grama mesečno. To je već prostor za jednu strašnu zloupotrebu i ne postoji represivni aparat u ovoj državi koji bi to zaustavio.

Moglo bi se zaključiti da ovaj režim, koji se odmetnuo duboko ka podzemlju kako bi ostao na vrhu, više i ne brani od takvih ocena, pokazujući u svojoj kriminalnoj delatnosti šta su želeli da postanu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati