Društvo i ekonomija

D. Ljutić

29. 02. 2024. 10:44 24

NAPADI OD VRATA DO VRATA Ide vojska SNS-a

Za posebnu grupu uposlenika režima ide i posebna ”od vrata do vrata” kampanja. Pripadnici te ciljne grupe dobijaju određeni broj vrata i pravu pripadajuću kvadraturu za njih. Tu zadatu kvadraturu moraju da ispune. Scenario je jednostavan: na vrata pozvone dvojica anketara SNS-a, jedan pita za koga ćete glasati, dok drugi, na vaše oči, beleži broj stana i prezime na vratima. To se ne može razumeti drugačije nego kao pretnja. Inače, na listi za zapošljavanje SNS-a najveću vrednost imaju kadrovi sa najdebljim dosijeom, i tako se krug zatvara. Tako dobijate strah od organizovane i potpune kontrole svakog pojedinca, koji je obuhvaćen izbornom procedurom, što se u naprednjačkoj strategiji predstavlja kao "briga za svakog čoveka" u Srbiji. Moral je njihov brend.

Uobičajena politička kampanja od vrata do vrata protiče uz napetosti, jer je neki građani tumače kao zastrašivanje. Aktivisti SNS-a odavno su prešli granicu dozvoljenih političkih aktivnosti na terenu i u "radu" sa biračima krše niz zakona, zbog kojih građani mogu da ih prijave policiji - zbog uznemiravanja, upornih dolazaka, traženja ličnih podataka ili sigurnog glasa za svog predstavnika.

Svaki četvrti zaposleni u Srbiji radi u javnom sektoru - ustanovama i preduzećima kojima rukovodi država, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Država zapošljava preko 600 hiljada od 2,3 miliona zaposlenih. Promena "partijskog parazitskog sistema" u javnom sektoru, bila je jedan od ciljeva Srbije za 2023. godinu, prema tadašnjim najavama predsednika Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke, Aleksandra Vučića. Ništa od toga pa se zato javni sektor i dalje tretira kao rezervoar glasova za vladajuće stranke.

Kad opozicija napomene da vlast masovno zapošljava partijsko-rođačke brigade u državnoj administraciji, javnim preduzećima i ustanovama, odgovaraju svi kao jedan: Pa vi ste opljačkali i uništili Srbiju. E, taj odgovor je suština SNS priče. Na čemu se to ućutkivanje zasniva? Na moralnoj osnovi i nameri da baš ta stranka preuzme taj moralni barjak u svoje ruke. Sami za sebe govore da su oni savršeni ljudi, nadljudi, pošteni i bezgrešni, gotovo sveci. Svima je prošlost prljava a njihova čista. Moral je njihov brend.

Kako doći do radnog mesta? Odgovor je: preko mesnih odbora naprednjačke stranke. Za tako nešto neophodan je dug staž u kapilarnoj glasačkoj mreži, odnosno dokazivanje na terenu, čime se naposletku neko kandiduje za listu "pouzdanih aktivista" za skupove širom zemlje. Samo takvi kandidati, koji su se prekalili u raznim bitkama i mitinzima, mogu da računaju da će biti obuhvaćeni novom sistematizacijom. Dakle, za ova radna mesta se ne aplicira, ne javlja se na konkurs, ona se zaslužuju. Dobrovoljnim stranačkim i aktivističkim radom. Naravno, za partiju na vlasti. Ove liste su kreirane u mesnim odborima stranke i predstavljaju zapošljavanje po pozivu. Posle toga to ima da vratiš.

U čemu se to ogleda i kako to Vučić radi? Na dva različita načina. Jedan je navodno socijalni, a drugi kulturni. Za posebnu grupu uposlenika režima ide i posebna "od vrata do vrata" kampanja. Pripadnici te ciljne grupe dobijaju određeni broj vrata i pravu pripadajuću kvadraturu za njih. Tu zadatu kvadraturu moraju da ispune. Scenario je jednostavan: na vrata pozvone dvojica anketara SNS-a, jedan pita za koga ćete glasati, dok drugi, na vaše oči, beleži broj stana i prezime na vratima. To se ne može razumeti drugačije nego kao pretnja. Inače, na listi za zapošljavanje SNS-a najveću vrednost imaju kadrovi sa najdebljim dosijeom, i tako se krug zatvara.

Na taj način dobijate strah od organizovane i potpune kontrole svakog pojedinca, koji je obuhvaćen izbornom procedurom, što se u naprednjačkoj strategiji predstavlja kao "briga za svakog čoveka". Ovaj fenomen je, naravno, karakterističan za diktature

Ako nemate pravo na rad, ne možete da privređujete, ne možete da stičete dohodak, ne možete da ostvarite pravo na život. Upravo tu vam ovaj režim i postavlja zasedu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 24

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati